A ruhaipar, a kozmetikai cikkek és a játékok területén vizsgálja a hamisítás hatásait az Szellemitulajdon-hivatalának (EUIPO) legfrissebb tanulmánya. Az elemzés adatai szerint Magyarországon mintegy 189 millió eurónyi bevételkiesést okozott a vállalkozásoknak a hamisítványok forgalmazása, és 4466 személy munkája szűnt meg emiatt – írta közleményében Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Nanning,,China,-,Circa,November,2018,:,“nike”,Look,Alike
hamisítás, SZTNH
A ruhaipar mellett a kozmetikumoknál és a játékoknál is súlyos károkat okoz a hamisítás.
Fotó: Shutterstock

Az EUIPO által létrehozott és működtetett Európai Megfigyelőközpont az elmúlt öt év során folyamatosan monitorozta a hamisítás gazdasági hatásait a szellemi tulajdont érintő jogsértésekre érzékeny ágazatokban.

Becslések szerint a ruhaipar 2018–2021 között éves átlagban csaknem 12 milliárd euró bevételtől esett el a hamisítás miatt, ami az unióban értékesített ruházati termékek értékének 5,2 százalékát teszi ki.

Magyarországon ebben az ágazatban a bevételek 6,2 százalékától, 126 millió eurótól estek el a vállalkozások.

A hamisítás miatt kieső eladások következtében a ruhaipar ugyanebben az időszakban évente 160 ezerrel kevesebb embert tudott foglalkoztatni, hazánkban 3247-en veszítették el állásukat. A hamis termékek miatt a legnagyobb kárt Németország és Olaszország szenvedte el.

A hamisítás miatt kieső kozmetikai eladások becsült értéke 3 milliárd euró, ami az összes eladás 4,8 százaléka. Magyarországon 7,6 százalékos, 51 millió eurós bevételkiesést mértek. A jelenség a francia kozmetikai ipart érintette a legérzékenyebben, 800 millió euró éves forgalomkieséssel. Az EU-ban a becslések szerint csaknem 32 ezer ember veszítette el munkahelyét az iparágban, hazánkban 870-en.

A játékágazat a legkisebb méretű a tanulmányban elemzett három ágazat közül, ám itt a legmagasabb a hamisítás miatt kieső eladások aránya, 8,7 százalék. Ez egymilliárd eurónyi elmaradt forgalomnak és 3600-zal kevesebb alkalmazottnak felel meg ebben az ágazatban. Az iparág Magyarországon 13,7 százalékos, 12 millió eurós bevételkiesést könyvelhetett el, és 349-en vesztették el az állásukat. A játékipari hamisítás főleg a német piacot érinti, az uniós forgalomkiesésének az egyharmadát ez teszi ki.

„Az EUIPO felmérése jól mutatja, milyen gazdasági problémákat okoz a hamis termékek terjedése. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen azon dolgozik, hogy hazánkban minél kevesebb hamisítvány legyen elérhető. Ez az összehangolt munka a fogyasztók edukációja terén, vagy éppen a vámhatósági lefoglalások segíthetnek megakadályozni azt, hogy vállalkozások menjenek tönkre és munkahelyek szűnjenek meg” – ismertette a friss jelentéssel kapcsolatban Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az uniós jelentés a pénzügyi veszteségeken és a munkaerőpiaci hatásokon kívül megjegyzi azt is, hogy

a hamisítás főként a kozmetikai és a játékiparban súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatot is okozhat a fogyasztók számára.

Az EUIPO és az Europol 2022-es, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények általi fenyegetettségről szóló értékelése alapján az ilyen potenciálisan káros termékek teszik ki az unió külső határain lefoglalt hamisított termékek 15 százalékát.

Hamisított rúzsokat foglalt le a NAV

Több száz hamisított rúzst és ruhát foglaltak le a emberei. Egy román sofőr több mint tízmillió forint értékben szállított luxusmárkák logóival ellátott hamis termékeket. A csempészt a lepsényi pihenőhelynél kapcsolták le a pénzügyőrök, miközben a hamis rúzsokat próbálta elrejteni.