Több mint 10 millió forintnyi hamis ruhát és rúzst találtak a pénzügyőrök egy román férfi autójában, amit a lepsényi pihenőhelyen ellenőriztek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Bright,Lipstick,In,A,Gold,Box,Isolated,On,Black,Mirror
Bright lipstick in a gold box isolated on black mirror surface background with reflection
Fotó: Shutterstock

Az utasokat és csomagokat is szállító külföldi sofőr a pihenőhely egyik épülete mellé megpróbált elrejteni a járőrök elől egy kartondobozt, amely több mint háromszáz, egy ismert luxusmárka logójával ellátott szájfényt rejtett. A raktérben ismert márkajelzésű ruhaneműket is találtak, azok mindegyike hamisítvány volt.

A sofőr a rejtegetési kísérlete ellenére is azt állította, hogy nem tudott a dobozok tartalmáról 

– tudatta a vámhivatal.

A járőrök a 325 jogsértő terméket lefoglalták, azokkal az elkövető több mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak. A munkatársai iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak eljárást.

A közleményben a vámhivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepek közeledtével egyre többször bukkannak fel hamis áruk a piacon. Hozzátettek: 

a hamis termékek kiszűrése azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi és minőségi kockázatot jelentenek.

Tizenhét ingatlan, nyolc gépkocsi és félmilliárd forint – egy NAV rajtaütés eredménye

A pénzügyőri akció által érintett bűnszervezet számlagyárként működött. Az elkövetők 2021 nyarától 472 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.