Észak-Korea szerdán több cirkálórakétát lőtt ki a Sárga-tengerre  – állítja a dél-koreai hadsereg. A provokáció kiélezi a feszültséget a két ország között.

Fotó: AFP

A közreadott információk szerint Phenjan reggel 7 óra körül indította el a kilövést – írta meg a Yonhap News Agency. Ennél többet nem árultak el.

Miközben erősítjük megfigyelésünket és éberségünket, hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, hogy figyelemmel kísérje az észak-koreai provokációk további jeleit

– írta a dél-koreai vezérkar a sajtónak.

Kiszivárgott információk szerint a rakéták körkörös pályán repültek Phenjantól nyugat felé, a tengerhez. A rakéták mozgása hasonló volt a ballisztikus rakétáknál kisebb magasságban repülő cirkálórakétákéhoz. 

A repülési magasságból és a megtett távolságból Dél-Korea azt feltételezi, hogy Hwasal 1-es vagy 2-es rakéták lehettek. Ezek az eszközök akár nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők.

2023 szeptembere óta ez az első cirkálórakéta-fellövés, amelyet Észak-Korea végrehajtott. Ekkor két nagy hatótávolságú stratégiai cirkálórakétát teszteltek, amelyek álnukleáris robbanófejekkel voltak felszerelve. Ekkor is a Sárga-tengerre lőtték ki a rakétákat.

Erre a legutóbbi kilövésre tíz nappal azt követően került sor, hogy Phenjan egy hiperszonikus, szilárd tüzelőanyagú, közepes hatótávú ballisztikus rakétát tesztelt.

A hiperszonikus rakétákat nehezebb észlelni és lelőni, mivel képesek elérni a Mach 5-ös sebességet is, ami a hangsebesség ötszöröse. Emellett ezek a fegyverek még arra is képesek, hogy repülés közben irányt váltsanak.

A múlt héten Észak-Korea olyan víz alatti drónokat tesztelt, amelyek nukleáris fegyverrel is felszerelhetők.

A fokozott észak-koreai fegyvertesztekre azt követően került sor, hogy Dél-Korea az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen hajtott végre tengeri hadgyakorlatot a térségben.