Közélet

Hiperszonikus fegyverrel csapott le az orosz hadsereg

A védelmi tárca precíziós fegyverek bevetéséről számolt be. A Kinzsal rakéta az oroszok nagy hatótávolságú fegyvere.

Nagy hatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel mért reggel csoportos csapást ukrán hadiipari létesítményekre az orosz hadsereg – számolt be róla hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Russia's MiG-31 supersonic interceptor jets carrying hypersonic Kinzhal (Dagger) missiles fly over Red Square during the Victory Day military parade in Moscow on May 9, 2018. Russia marks the 73rd anniversary of the Soviet Union's victory over Nazi Germany in World War Two. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Kinzsal rakétával felszerelt orosz vadászgépek. Fotó: AFP (illusztráció)

A tárca tájékoztatása szerint az orosz erők a két frontszakaszon tizenkét rohamot vertek vissza, az érintkezési vonal mentén pedig mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, kilencet, Kupjanszk környékén hiúsították meg, a legnagyobb veszteséget pedig – több mint 250 embert – a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek mellett a 101. területvédelmi dandár parancsnoki tanácskozásának helyszínét, továbbá egy drónirányító központot, egy tábori lőszerraktárt, öt harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, öt HIMARS rakétát és 14 drónt.

A helyi hatóságok közleménye szerint az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye fölött az orosz légvédelem lelőtt egy földi célpontok elleni támadásra átalakított Sz–200-as légvédelmi rakétát. A térségből több száz embert evakuáltak.

Zelenszkij szülővárosát is célba vették az oroszok

Az érintett területek Ukrajna legnagyobb városai, így többek között Harkivban, Hmelnyickijben, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában és Odesszában, valamint térségükben számoltak be intenzív orosz támadásokról. Az egész országra kiterjedő légiriadót rendeltek el.

 

 

rakéta Ukrajna orosz-ukrán háború orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek