Az esti órákban csak az első ajtónál lehet felszállni a jövőben a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra. Január 19-től, péntektől fokozatosan új rendszert vezet be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 20 óra után – a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével – a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét – közölte a BKK.

udapest Közlekedés BKV busz Árpád híd megálló 
A képen: busz a megállóban 
Fotó: Szabó Miklós Népszabadság
Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A tervek szerint 

március közepétől – a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszainak kivételével – hétköznap 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a buszokra és a trolikra csak az első ajtónál lehet felszállni. 

Az intézkedést szakaszosan, több héten át vezetik be a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon, ami a már megszokott és bevált rendszer kiterjesztése a hétköznap esti időszakra. 

A BKK szerint az utasok pozitívan ítélik meg az első ajtós felszállást: növekedett az utasok biztonságérzete, illetve könnyebben kiszűrhetők a bliccelők. A járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket. A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő is jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet. 

Az első körben, január 19-től, péntek estétől az alábbi járatokon lép érvénybe az új felszállási rend:

  • a 11-es, a 182-es és a 184-es buszra, valamint a 70-es, a 74-es és a 78-as trolibuszra hétköznaponként 20:00 után, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap;
  • a 110-es és a 112-es buszra hétköznaponként 20:00 után, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap a budai, Döbrentei tér és a Thomán István utca közötti szakaszon csak az első ajtónál lehet felszállni. A Bosnyák tér és a Március 15. tér közötti pesti szakaszon továbbra is mindennap, minden időszakban az összes ajtót lehet le- és felszállásra használni.

Milliókat bliccelt össze a tavalyi nyertes

Több mint kétmillió forintot halmozott fel tartozásként, majd fizetett be egy összegben a legnagyobb bliccelő tavaly a BKK-nál, de még a lista tizedik helyezettje is több mint egymillió forintnyi tartozást hozott össze. A szervezet évek óta szigorúbb a jegy vagy bérlet nélkül közlekedőkkel, és a behajtási rendszer is hatékonyabbá vált, így nőnek a vonatkozó bevételek is.