Több mint kétmillió forintos volt a bliccelésért kiszabott legnagyobb büntetés tavaly, de még a tizedik helyezettnek is egymilliónál többet kéne befizetnie a BKK-nak. Viszont a rekordtól messze elmaradt 2023.

Milliókat bliccelnek el a legrosszabb utazók. Forrás: BKK

A BKK a saját elmondása szerint 2021 óta szigorúbban lép fel a jegy vagy bérlet nélkül utazókkal szemben, továbbá a pótdíjkezelési eljárások is hatékonyabbá váltak.

A jövőben azonban még nagyobb változások jöhetnek a közlekedésben, ha megvalósul Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslata.

Milliókat adnak ki a tartozások, járulékok, kamatok és végrehajtási költségek

A tavalyi esztendő blicceléseit és büntetéseit összegezve a tavalyi legnagyobb bliccelők dobogósai jelentős tartozásokat halmoztak fel, így festenek a dobogósok összegei:

  • 2 016 968 forint
  • 1 669 823 forint
  • 1 429 812 forint

A legmagasabb összegű pótdíjbefizetés két végrehajtási eljárásból, több tucat rendezetlen pótdíjazás alapján adódott össze. A ténylegesen befolyt pótdíjak tartalmazzák a pótdíjtartozást és járulékait, az évek alatt rárakódó kamatokat és a végrehajtási eljárások költségeit is.

A BKK közölte: a BudapestGO alkalmazás bevezetésének köszönhetően bármikor bárhonnan megvásárolható számos jegy- és bérletfajta, továbbá, habár az utasok döntő többsége becsületesen, a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, ennek ellenére sokan bliccelnek, sőt, a pótdíjat sem fizetik ki időben. Ezért a BKK többször felhívja a figyelmet arra, hogy a ki nem fizetett pótdíj nem évül el, a pótdíjtartozás akár milliókra is rúghat néhány év alatt.

Tudjuk, hogy a döntő többségetek becsületesen, érvényes jeggyel, bérlettel utazik, de azért még mindig vannak, akik a szabályokat figyelmen kívül hagyva veszik igénybe a szolgáltatásunkat, sőt a pótdíjat sem fizetik ki időben

– írta közleményében a BKK, hozzátéve, hogy kedvezményekkel ösztönzi a bérletvásárlást, ha pedig megtörtént a baj, akkor is gyors, kényelmes pótdíjfizetési lehetőséget kínál, ráadásul az összeg helyszíni fizetés esetén alacsonyabb is.

A rekordot 2020 produkálta

Tavaly sokan voltak rosszak, mert még a lista tizedik helyezettje is több mint egymillióval tartozik. 2023-ban összesen 227 200 ellenőrzés zárult pótdíjazással (5 százalékkal több, mint 2022-ben), és 19 ezer pótdíjazott választotta a 2022 őszétől rendelkezésre álló kedvezményes rendezési lehetőséget, azaz bemutatta a pótdíjazást követően vásárolt bérletét.

A pótdíjazások 63 százalékát rendezték a helyszínen, az ebből befolyó 1,7 milliárd forint 35 százalékkal haladta meg a megelőző évit.

A rekord azonban nem tavaly, hanem régebben keletkezett: a legmagasabb egyösszegű befizetés 2020-ban volt, 2 797 400 forintra rúgott.