Közélet

Jeruzsálembe látogatott a német alkancellár miközben megkezdődött a zsidó állam hágai tárgyalása

A német politikus szerint Izraelnek joga van megvédenie magát. Mindezt azon a napon mondta el, amikor elkezdődött az országot népirtással vádoló tárgyalás a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Minden joga megvan Izraelnek ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – mondta Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán csütörtökön. A zöldpárti politikus Jeruzsálemben támogatásáról biztosította Izraelt az ország ellen a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott kereset meghallgatásának első napján, amelyben Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt.

Fotó: AFP

A gazdasági miniszteri posztot is betöltő Habeck Jeruzsálemben Nir Barkat izraeli gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen 

Barkat Izraellel szembeni elfogultság miatt bírálta a hágai Nemzetközi Bíróságot.

„Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen. Biztosítanunk kell, hogy az október 7-i atrocitások soha ne ismétlődhessenek meg. Minden német nevében szolidaritást vállalunk Izraellel. A legfontosabb Izrael joga polgárai életének védelméhez, és ebben egységesek vagyunk” – fogalmazott a német politikus.

 

Robert Habeck Jeruzsálem Izrael háború Nemzetközi Bíróság
Kapcsolódó cikkek