„Molnár Tamás magyar származású, az Egyesült Államokban élt történész-filozófus 1990-ben írta meg az Európa zárójelben című munkáját. Ebben a következőkről értekezik: félő, hogy a brüsszeli bürokrácia magához fog ragadni minden hatalmat, minden kezdeményezést, minden olyan országot, amelyik rátalál a saját modelljére, amelyik szuverén, azt különböző büntetésekkel és szankciókkal el fogja lehetetleníteni, ugyanis a brüsszeli bürokrácia célja egy egységes, színtelen, szagtalan Európa létrehozása mindenféle nemzeti érdek és nemzeti sajátosság nélkül” – fogalmazott Bayer Zsolt pulicista.

„Huszonöt évvel ezelőtt íródtak ezek a sorok, és ma, huszonöt év elteltével ennek a kellős közepében járunk. És ezzel a folyamattal egy időben kezdhetjük tanulni azt is, mit is jelent az új demokrácia. Azt, hogy ha egy szuverén, saját modelljét követő független, ne adj’ Isten jobboldali kormány van hatalmon, akkor a brüsszeli bürokrácia azonnal rásüti, autokrata, diktatórikus és a minden egyéb jelzőket – fejtette ki”.

„És ahogy Molnár Tamás 25 évvel ezelőtt megjósolta, jönnek a szankciók, a pénzmegvonások, jön a hisztéria. Ha ilyen módon netán sikerül leváltani a nemzeti kormányt, a nemzeti érdeket képviselő kormányt, és jön egy új kormányzat, amely mindenben megfelel a brüsszeli demokrácia elvárásainak, akkor azonnal automatikusan az adott országban kitör a demokrácia és helyre áll a jogállam. És a jogállam helyreállítását, illetve a demokrácia kitörését onnan lehet észrevenni, hogy az új Brüsszelnek megfelelő kormány azonnal zárójelbe teszi mind a jogállamot, mind a demokráciát, mind az alkotmányosságot” – állítja Bayer.