Az iráni zászló alatt közlekedő, Iman nevű halászhajó segélykérő üzeneteire reagálva a térségbe sietett az Ádeni-öbölben járőröző, Szumitra nevű indiai hadihajó.

Szomália, 2024. január 30.
Az indiai haditengerészet által 2024. január 30-án közzétett felvétel az õrizetbe vett tíz szomáliai kalózról Szomália partjainál január 29-én. Az iráni zászló alatt közlekedõ, Iman nevû halászhajó segélykérõ üzeneteire reagálva a térségbe sietett az Ádeni-öbölben járõrözõ, Szumitra nevû indiai hadihajó, amelynek legénysége az eltérített halászhajót megállítva megadásra, és a túszul ejtett halászok szabadon engedésére kényszerítette a kalózokat. A halászhajó nem sokkal késõbb folytatta útját.
MTI/AP/Indiai haditengerészet
Az indiai hadsereg elfogta a kalózokat.
Fotó: MTI

A Szumitra legénysége az eltérített halászhajót megállítva megadásra, és a túszul ejtett halászok szabadon engedésére kényszerítette a kalózokat.

A halászhajó nem sokkal később folytatta útját.

Nem ez az első eset idén, hogy kalózok támadtak meg és kerítettek hatalmukba egy kereskedelmi hajót Szomália partjainál. A szállítmányozók körében hatalmas a bizonytalanság, mivel bár az Egyesült Államok és más nyugati országok hadseregei védelmi konvojokat jelentettek be a térségben, erről nem egyeztettek a vállalatokkal.

A Vörös-tengeren évente mintegy

35 ezer hajó halad át, és szállítja az árukat Európa, a Közel-Kelet és Ázsia között,

ami a globális mintegy 10 százalékát teszi ki. 

Az ENSZ tisztviselőit ejtették túszul szomáliai kalózok

A helikopteren ukrán, egyiptomi, ugandai és szomáliai állampolgárok voltak.