Kalózok támadtak meg és kerítettek hatalmukba egy kereskedelmi hajót Szomália partjainál – közölte csütörtökön a brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) és az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég.

AL HUDAYDAH, YEMEN - JULY 15: A view of decaying FSO Safer oil tanker anchored 60 kilometers (37 miles) north of the port of Hudaydah, Yemen on July 15, 2023. The UN starts a ship-to-ship transfer of over a million barrels of crude oil from a decaying vessel off the coast of war-torn Yemen, a move intended to avert a major oil leak. Under the control of Houthi rebels, the tanker has not undergone maintenance since 2015 and more than 1 million barrels of crude oil have been sitting in the decaying vessel in the Red Sea. Mohammed Hamoud / Anadolu Agency (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A szomáliai kalózok és a húszi lázadók támadásai súlyosan veszélyeztetik a nemzetközi kereskedelmet.
Fotó: AFP

A teherhajó a bahreini Halífa bin Szalmán kikötőjébe tartott, amikor támadás érte.

A tájékoztatás szerint mintegy hat fegyveres szállt fel a Libériában regisztrált teherhajó fedélzetére 850 kilométerre keletre a szomáliai Ejl városától, a legénység a hajó gyomrában sáncolta el magát.

Szomália partvidéke néhány éve még a kalózok fellegvárának számított. A 2008-ban indult Atalanta fedőnevű nemzetközi hadműveletnek köszönhetően azonban jelentősen sikerült visszaszorítani a tengeri rablók tevékenységét. Legutóbb december 14-én jelentettek kalóztámadást a térségből, akkor elfoglaltak egy hajót, és Szomália felé térítették el.

A szállítmányozók körében hatalmas a bizonytalanság, mivel bár az Egyesült Államok és más nyugati országok hadseregei védelmi konvojokat jelentettek be a térségben, erről nem egyeztettek a vállalatokkal.

A Vörös-tengeren évente mintegy 35 ezer hajó halad át, és szállítja az árukat Európa, a Közel-Kelet és Ázsia között, ami a globális mintegy 10 százalékát teszi ki. Ha a helyzet nem oldódik meg hamarosan a térségben, az tovább fokozhatja a nemzetközi gazdasági problémákat.

Újabb hajókat támadtak meg a Vörös-tengeren

Az iszlamista lázadók rakétatámadásokkal fenyegetik a globális kereskedelmet. Ezzel párhuzamosan pedig szomáliai kalózok szálltak meg egy bolgár konténerszállítót.