Miután két, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint is mélypontra süllyedt Elisabeth Borne francia miniszterelnök támogatottsága, megszaporodtak a találgatások arról, hogy Emmanuel Macron átszervezi a kormányát, és akár menesztheti is a kormányfőt.

A Les Echos című pénzügyi napilap számára készült kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 23 százaléka bízik Borne-ban, ami alig jobb, mint a nyugdíjreform körüli harcok idején, tavaly nyáron mért 22 százalékos mélypont, és Macron támogatottsága is csak 27 százalékos. Azonban míg Macron a korábbi kutatáshoz képest csak 1 pontot vesztett támogatottságából, addig Borne értékelése 3 pontot zuhant.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

A miniszterelnök távozása mellett szól, hogy egy másik, a Le Figaro számára készített kutatás szerint a választók 66 százaléka szeretné, ha Borne lemondana. 

A kormány átalakításáról szóló találgatásokat erősíti, hogy a kabinet és Macron eredetileg szerdára tervezett, téli szünet utáni találkozóját elhalasztották.

A Le Figaro írása szerint a választók 36 százaléka Gabriel Attal oktatási minisztert szeretné miniszterelnöknek, akit Bruno Le Maire gazdasági miniszter követ 31 százalékkal. Egyébként ők ketten azok a miniszterek, akiket egy közvélemény-kutatás szerint inkább szívesen látnának továbbra is a posztjukon a franciák egy kormányátalakítás esetén.

Noha a francia sajtóban Sebastian Lecornu hadügyminiszter neve is felmerült lehetséges miniszterelnökként, az emberek mindössze 10 százaléka véli úgy, hogy jó lenne kormányfőként.