Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint Németország nyitott arra, hogy külföldiek csatlakozzanak a német hadsereghez. „Nem mi lennénk az első fegyveres erő Európában, amely ezt tenné” – mondta a védelmi miniszter. Németországban jelenleg 180 ezer férfi és nő teljesít szolgálatot, a cél pedig a 203 ezer katona elérése lenne.

Floods in Saxony-Anhalt - Sangerhausen
Fotó: Getty Images

Pistorius kijelentése azért is érdekes, mivel a német katonatörvény értelmében elvileg csak német állampolgárok szolgálhatnak a szövetségi hadseregben, a Bundeswehrben. A Bild cikke szerint Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) védelmi szakértője elmondta, hogy Németországnak „sokkal európaibban” kell gondolkoznia, amikor olyan fiatalokat keresnek, akik csatlakoznának a Bundeswehrhez. Elmondása szerint

az is fontos lenne, hogy a külföldi katonák gyorsabban juthassanak hozzá a német útlevélhez.

A német Kereszténydemokrata Unió már 2023 márciusában javaslatot tett a külföldiek Bundeswehrbe való felvételére. Akkor azt nyilatkozták, hogy szeretnék, ha a Németországban élő európai uniós polgároknak lehetőségük lenne jelentkezni a német hadseregbe, de állításuk szerint akár a nem EU-s polgároknak is lehetőséget kellene adni a csatlakozásra. 

A védelmi miniszter még 2023-ban azt nyilatkozta, hogy tavaly „7 százalékkal kevesebben jelentkeztek katonának, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban”. A cél a Bundeswehr megerősítése lenne Oroszország ukrajnai inváziója és a fokozódó veszélyek miatt.