Lehetetlennek tűnő küldetés előtt áll a német hadsereg: egyre nehezebb a toborzás és a meglévő létszám megtartása, miközben a cél a Bundeswehr megerősítése lenne Oroszország ukrajnai inváziója és a fokozódó veszélyek miatt. Boris Pistorius védelmi miniszter ugyan nem szeretné úgy reklámozni a hadsereget, mint egy Mission Impossible filmet, de azt elismerte, hogy herkulesi feladat az állomány feltöltése.

Vilnius,,Lithuania,-,February,16,2022:,German,Army,,Nato,Response
Vilnius, Lithuania - February 16 2022: German army, NATO response force or North Atlantic Treaty Organization armored crawler tanks and other military vehicles on the road of the city with soldiers
Idén hét százalékkal kevesebben jelentkeztek katonának, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Fotó: Shutterstock

„Mindenki a Bundeswehr létszámhiányáról beszél – és senki sem tudja nálam jobban, hogy ez mekkora probléma. Az idén 7 százalékkal kevesebben jelentkeztek katonának, mint tavaly ugyanebben az időszakban” – mondta egy e heti katonai rendezvényen. A tárcavezető azonban bízik benne, hogy a trend megfordult, mert 16 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik érdeklődnek a katonai karrier iránt.

A Deutsche Welle összeállítása szerint a német hadseregben jelenleg 183 ezer ember szolgál, Olaf Scholz kancellár azonban az ukrajnai háborúra válaszul a nagyarányú fejlesztések mellett szeretné feltölteni az önkéntes erők sorait is. (A hadkötelezettség 2011-ben szűnt meg Németországban.)

A cél korábban az volt, hogy a katonák létszáma 2031-re elérje a 203 ezret, Pistorius azonban elismerte, hogy ezt most éppen felülvizsgálják

– a portál szerint valószínűleg azért, mert rájöttek, hogy elérhetetlen álom. Még úgy is, hogy július végén egy sor intézkedést hoztak, ami ösztönözheti a nők bevonását, akik a teljes létszám mindössze 9,5 százalékát teszik ki a kormányzat által elvárt 20 százalék helyett.

Forest fire near Hagenow
13 June 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Hagenow: A Bundeswehr clearing tank pushes a driveway for fire engines on the former munitions-contaminated training area. Fires broke out on two former training areas in southwestern Mecklenburg on June 12, 2023. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A fiatalokat nem vonzza a katonai karrier.
Fotó: AFP

Ám nem csupán a toborzással vannak problémák, kritikus szintet, 30 százalékot ért el a lemorzsolódottak aránya. A védelmi miniszter szerint „ennek sok köze van az elvárásokhoz, az elvárások kezeléséhez, esetleg a téves elképzelésekhez és egyes esetekben a túlzott elvárásokhoz is”.

Ezért is tartja szükségesnek, hogy a realitásoknak megfelelően „reklámozzák” a katonai szolgálatot, ne pedig úgy, mint egy hollywoodi akciófilmet. A Bundeswehr tavaly indított új arculati, toborzási és reklámkampányt, de a kritikusok szerint a plakátokon és videókban túl nagy hangsúlyt kaptak a vadászgépek, ejtőernyősök, tengeralattjárók és más olyan speciális szerepek, amelyek csak az újoncok egy töredéke számára elérhetők.

A fiatalabb generációk ráadásul elődjeiknél jobban előtérbe helyezik a munka és a magánélet egyensúlyát,

ami nem igazán összeegyeztethető a katonai karrierrel.

Harmincszázalékos a lemorzsolódás a Bundeswehrnél.
Fotó: AFP

A Bundeswehr problémáit tovább súlyosbítja a német népesség elöregedése is, mivel a hadsereg általában a karrierjük elején lévőket próbálja besorozni, nem pedig az idősebbeket. Pistorius pedig emlékeztetett, hogy 2050-re 12 százalékkal kevesebb 15 és 24 év közötti lesz majd Németországban, mint most, ezért észszerű lenne erősíteni a toborzást a friss diplomások körében. Annál is inkább, mert például a szociáldemokrata párt (SPD) berlini szervezete meg akarja tiltani a toborzást az iskolákban. A gyakorlatot sok kritikai illeti, és nem is igazán működik, mivel minden évben egyre kevesebb fiatalkorú csatlakozik a hadsereghez.

A Bundeswehr akut problémáira Eva Högl, a hadsereg parlamenti biztosa is rávilágított márciusi jelentésében. A hadseregnek szerinte „túl kevés van mindenből”, a laktanyák állapota pedig „szánalmas”, egy részükben wifi, sőt, még működőképes vécé sincs.