A Fővárosi Önkormányzat tervei között szerepel, hogy lakásminőség-felújítási programot hirdet meg kormányzati uniós forrásokból – erről is beszélt az általános főpolgármester-helyettes csütörtökön egy háttérbeszélgetésen.

CSOK
Lakásfelújítási program indul Budapesten: milliárdok lesznek rá, de sok a kérdőjel. Fotó: Molnár Péter / Hajdú-bihari Napló

Kiss Ambrus részletesebben beszélt arról, hogy a főváros mire fordítja azt a nagyjából 300 milliárd forintnyi uniós pénzt, amelyhez az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti megállapodás eredményeként juthat hozzá Budapest. Jelezte, hogy

  • árvízvédelemre,
  • járművásárlásra
  • és szociális programokra

is fognak költeni belőle. Az utóbbit pedig ki is bontotta, bár jelenleg sok a bizonytalanság a megvalósítás kapcsán.

Hogyan tervez felújítani lakásokat Budapest?

A szociális programok keretösszege mintegy 34 milliárd forint. Ebből mintegy ezer szociális dolgozó bérét és lakhatását is javítanák, illetve különböző felzárkóztató kampányokat is lefolytatnának. Külön említést érdemel egy úgynevezett lakhatási garanciaprogram, amelyre 7,4 milliárd forint jutna. Ezzel azt kívánják elérni, hogy azok a budapestiek, akik az egész életüket vagy annak jelentős részét végigdolgozták, ne szegényedjenek el nyugdíjasként, és ne kerüljenek utcára.

De ami igazán érdemi eleme a programnak, az a lakásminőség-felújítási projekt.

Erre mintegy 8,5-9 milliárd forint jutna.

Kiss Ambrus azt nem kívánta megbecsülni, hogy ebből hány ingatlan felújítását tudják elvégezni. De azt jelezte, hogy várhatóan két ütemben valósítanák meg ezeket a fejlesztéseket: első körben a használaton kívüli ingatlanokat, majd a már meglévő önkormányzati épületállományt újítanák fel. Az utóbbi kapcsán említett egy lehetséges koncepciót: például a már nem oktatási célt betöltő volt iskolaépületekben bérlakásokat alakítanának ki.

A használaton kívüli lakások alatt pedig azokat a budapesti ingatlanokat kell érteni, amelyeknek a tulajdonosai valamilyen okból nem foglalkoznak velük. Ezeket a városvezetés egy lakásügynökségi modellben venné át, ezzel bővítve az önkormányzati lakásportfóliót. Ennek kapcsán Kiss Ambrus jelezte, hogy a fővárosnak például Bécshez képest elenyésző mértékű, mindössze 3 százalékos a lakóingatlan-vagyona a teljes állományhoz viszonyítva, éppen ezért nem is tud beleszólni a lakáspiaci folyamatokba.

Hogyan fog kinézni a gyakorlatban a lakásfelújítási program Budapesten?

Erre a kérdésre most még meglehetősen nehéz válaszolni, mivel nem látszik a pontos forgatókönyv. Mindenesetre Kiss Ambrus elmondta, hogy az uniós összegeket legkésőbb 2029-ig kell elkölteniük, így nincs rajtuk időprés. A kezdő lökést az adhatja meg a programnak, ha az uniós forrásokért felelős irányító hatóság közzéteszi a felhívást. Ez az első negyedévben várható.

Ezt követően a budapesti vagyonkezelő venné kézbe a felújítások-átalakítások lebonyolítását. Ehhez az idei első fél évben gyűjthetik be az ajánlatokat a lakásügynökségnek szánt ingatlanokról. Az általános főpolgármester-helyettes azt valószínűsítette, hogy 

2025 előtt aligha kerül ki a piacra a programban felújított első ingatlan.

Azt is elmondta, hogy a lakásminőségnél szélesebb kínálatot akarnak kialakítani, így a mikro- és nagycsaládok számára is elérhetővé akarnak tenni lakásokat.

Több száz milliárdos EU-s támogatást kap Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy Budapest a következő években összesen háromszázmilliárd forint értékű európai uniós támogatásban fog részesülni.