Közélet

Már a gázai lakosok is követelik a Hamász foglyainak szabadon engedését

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője olyan felvételt tett közzé, melyen Gázából kitelepített lakosok kérik a Hamászt, hogy engedje szabadon a foglyokat, zárja le a háborút, és engedje vissza őket otthonaikba.

Az izraeli hadsereg (IDF) arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee olyan felvételeket közölt, melyek szerint a Gázából kitelepített lakosok a háború befejezésére és az Izraelből elrabolt túszok szabadon bocsátására buzdítják a Hamász vezetőit.

A gázai lakosok követelik a háború lezárását és azt, hogy visszaköltözhessenek otthonaikba.
Fotó: AFP

A videóban nők és gyerekek láthatók – állítólag a Deir al-Bala-i Al-Aksza mártírok kórházában –, akik a háború befejezése mellett skandálnak, és sürgetik a Hamászt, hogy engedje vissza őket otthonaikba – írja a The Times of Israel.

Vajon eljutnak ezek a kiáltások és követelések a Hamász vezetőinek rejtekhelyeire?

– írta X-oldalán Avichay Adraee szóvivő a videót megosztó posztban. A részletek egyelőre nem értelmezhetők teljesen, mindazonáltal jól kivehető, hogy az egyik táblán az áll, hogy „igen, adjátok át a foglyokat”.

Az Egyesült Államok megfeszítve tárgyal a Hamász fogságában raboskodó izraeli túszok kiszabadítása és a Gázai övezetben a humanitárius tűzszünet elérése érdekében. Az amerikaiak újabb fogolycserét javasoltak. John Kirby, nemzetbiztonsági szóvivő hangsúlyozta, hogy Washington teljes mértékben támogatná a harci cselekmények humanitárius okokból történő hosszabb megszakítását a gázai palesztin övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedéséért és azért, hogy bevihessék a létfontosságú segélyeket. 

 

izraeli háború Izrael Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek