Hírek

Az amerikaiak bevetették magukat az izraeli túszokért

Az Egyesült Államok megfeszítve tárgyal a Hamász fogságában raboskodó izraeli túszok kiszabadítása és a Gázai övezetben a humanitárius tűzszünet elérése érdekében. Az amerikaiak újabb fogolycserét javasoltak.

Brett McGurk, az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója Kairóban tárgyalt a Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok szabadon engedéséről, valamint egy humanitárius tűzszünetről – közölte kedden Washingtonban a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Families of Israeli hostages launch sit-in protest in front of Netanyahu's Jerusalem headquarters
Az izraeli túszok hozzátartozói nap mint nap tüntetnek a szeretteik kiszabadításáért.
Az izraeli túszok hozzátartozói nap mint nap tüntetnek a szeretteik kiszabadításáért.
Fotó: Turgut Alp Boyraz

John Kirby hangsúlyozta, hogy Washington teljes mértékben támogatná a harci cselekmények humanitárius okokból történő hosszabb megszakítását a gázai palesztin övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedéséért, és azért, hogy bevihessék a létfontosságú segélyeket.

Kirby elmondta, hogy

 „nagyon komoly és józan” tárgyalások folynak egy újabb fogolycsere-megállapodásról.

A szóvivő azonban kijelentette, hogy bármi is legyen a Gázai övezet jövője, annak nem lehetnek részesei a Hamász vezetői, valamint újból hangsúlyozta, hogy Washington ellenzi a Gázai övezet területének megcsorbítását. „Bárhogy is nézzen ki a kormányzat Gázában amint mindez véget ér, a palesztin nép törekvéseit kell képviselnie, akiket nem a Hamász képvisel.”

Mint mondta, McGurk más ügyeket is megvitat közel-keleti útján, ideértve azt is, hogy értékelést kap az izraeli katonai műveletekről és a zsidó államnak a civilek megóvása érdekében tett erőfeszítéseiről, mindemellett pedig megvizsgálja az izraeli–szaúdi kapcsolatok normalizálásának kilátásait – írja az MTI.

Újabb tűzszünet lehet előkészületben Izrael és a Hamász között

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök hétfőn állítólag azt hangoztatta, hogy elkészült egy kétszakaszos terv, amely két hónapos tűzszünetet is tartalmaz.

 

 


 

fogolycsere Gázai övezet izraeli háború túsz
Kapcsolódó cikkek