Közélet

Még a Vaskupola sem képes elhárítani a Hezbollah precíziós páncéltörő rakétáit

A világon egyedülálló módon a libanoni Hezbollah mesterlövészfegyverként alkalmazza a járműelhárító páncéltörő rakétákat. Magas épületek ablakaiból, akár kilenc kilométeres távolságba is pontos lövéseket adnak le ezekkel a fegyverekkel, amivel rettegésben tarthatják a határ menti településeket. Izrael ezek ellen a támadások ellen nem tud védekezni.

A Hezbollah áll egy vasárnapi támadás mögött, amikor egy izraeli szállodát és lakóházakat precíziós páncéltörő rakéta talált el. A háború kezdete óta ez volt a 12. ilyen támadás civil épületek ellen. A vasárnapi rakétacsapásban 30 töltetből 10 ért célba.

Fotó: AFP

A Hezbollah október 7. óta lövő rakétákkal és aknavetőkkel az izraeli hadsereg (IDF) határ menti állásait. Azóta az ilyen támadások egyre többször a polgári lakosságot célozzák. A határhoz közel fekvő Metulában 600 épületből már 120-ban keletkezett kár. A szintén a közelben fekvő Manara kibuc 155 házából 80-at ért már találat.

A Haaretz azt írta, hogy a libanoni határ mentén rendkívül magas a polgári infrastruktúrában keletkezett kár. A határtól hat kilométerre fekvő települések is célkeresztbe kerültek, innen viszont a lakosságot még nem evakuálták.  A Hezbollah tankelhárító fegyverekkel támadja a polgári célpontokat. A páncéltörő rakétákat úgy használják, mint a mesterlövész fegyvereket, magasabb épületek ablakaiból vetik be őket, így akár kilenc kilométeres távolságból is pontos találatokat tudnak leadni.

Ezzel a Hezbollah nemcsak az infrastruktúra ellen tud támadásokat intézni, hanem a lakosságot is fenyegetheti. A háború kezdete óta már négy civilt öltek meg ilyen módszerrel.

Magas rangú Hezbollah-vezetőt ölt meg Izrael

Félő, hogy az ország északi részén is fellángol a háború.

A második libanoni háború idején a Hezbollah már használta ezt a taktikát, de akkor kifejezetten a páncélozott járművek elhárítására. A most kirobban harcokban kezdték el ezeket a fegyvereket precíziós támadásokra bevetni a lakosság ellen.

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, Yehoshua Kalisky szerint ez a harcmodor, amit a Hezbollah alkalmaz, egyedülálló a világon. A páncéltörő rakéták mesterlövészfegyverként való alkalmazása a kutató szerint rendkívül veszélyes, mivel lehetetlen ellene védekezni. Hozzátette, hogy a városok elleni harcmodorban ismert a nehéztüzérség vagy a bombák bevetése, de a precíziós páncéltörő rakéták sokkal gyorsabbak és pontosabbak ezeknél. A kutató szerint az egyetlen hátrányuk, hogy rendkívül drága eszközökről van szó.

A kutató arról is beszélt, hogy a Trophy védelmi rendszer még megbirkózik ezekkel a fegyverekkel, de ez tankok és harckocsik védelmét szolgálja, nem épületekét. Kalisky szerint ez a harcmodor azért is kedvez a Hezbollahnak, mivel így a támadásaik még nem kiterjedtek annyira, hogy az totális háborút robbantson ki, mivel egy-egy rakétával találnak el épületeket. Ilyen pontos találatot tüzérséggel nem tudnának elérni, viszont az ilyen nehéz fegyverek bevetése már háborút jelentene.

Ez a terror tökéletes eszköze. Nincs nagy kiterjedésű támadás, csak néhány rendkívül pontos lövés, ami viszont rettegésben tartja a lakosságot

– mondta Kalisky.

Arról is beszélt, hogy a Vaskupola védelmet jelent a nagy hatótávolságú rakéták és az aknavetők ellen, de ezek a páncéltörő rakéták nem tartózkodnak annyi ideig a levegőben, hogy a rendszer reagálni tudjon rájuk. A Hezbollah fegyverei a becsapódás előtt 30 másodpercet töltenek a levegőben, ennyi idő pedig arra sem elég, hogy az emberek fedezékbe vonuljanak.

 

izraeli háború Izrael páncéltörő rakéta Hezbollah
Kapcsolódó cikkek