Közélet

Megbénulhatnak a német repülőterek csütörtökön

Ezúttal a repülőtéri biztonsági személyzet léphet sztrájkba, akik a bértárgyalások alatt nem tudtak megegyezni a munkáltatóval.

A német Verdi szakszervezet csütörtökre országos sztrájkot hirdetett a repülőtéri biztonsági személyzet számára, hogy nyomatékot adjon bérköveteléseinek. 

A szakszervezet mintegy 25 ezer repülőtéri biztonsági dolgozóját szólította fel a munkabeszüntetésre, ami csütörtök hajnalól csütörtök éjfélig tart majd a tervek szerint. 

Ha a szakszervezet keresztülviszi fenyegetését, országszerte megbénulhat a légi közlekedés, miután nem lesz mód a biztonsági ellenőrzésekre, sem az utasok, sem a csomagok, sem a repülőgépek személyzete esetében – írja a Bild.

Warning strike at Leipzig-Halle Airport
Stoptábla a lipcsei repülőtéren. Fotó: Sebastian Willnow

A sztrájk többek között a legnagyobb németországi repülőteret, Frankfurtot is érinti majd a tervek szerint. A tárgyalások korábbi három körében ráadásul az álláspontok nem közeledtek egymáshoz a felek között.

A reptéri biztonsági dolgozók utoljára csaknem egy éve szüntették be a munkát, ám a tavaly márciusi sztrájkot a munkakörülmények javítása érdekében kezdte a szakszervezet. Tavaly tavasszal és nyáron Európa-szerte sztrájkhullám bénította a légi közlekedést, miután a járvány utáni újranyitást követően nem volt elegendő dolgozó a reptereken a forgalom kiszolgálására, miközben a száguldó erodálta a béreket is.

 

Németország sztrájk Verdi szakszervezet
Kapcsolódó cikkek