Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedd éjjel felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt a tavaly Magyarországon letartóztatott olasz anifasiszta aktivista ügyében. A 39 éves tanárnőt azzal gyanúsítják, hogy 2023-ban erőszakos támadásokban vett részt a Budapesten rendezett, a második világháborús kitörési kísérletre emlékező rendezvényeken. Ilaria Salis akár 11 évet is kaphat. A hétfői tárgyaláson készült képeken kéz- és lábbilincsben látható, Olaszországban csak a legkeményebb maffiózókkal bánnak így. 

Ilaria Salis
Az Ilaria Salisról készült képek bejárták az olasz sajtót, és kisebb vihart kavartak az országban.
Fotó: la7.it

A képek bejárták az olasz sajtót, és kisebb vihart kavartak az országban, miután több lap is arról írt, hogy a nővel úgy bánnak a magyar hatóságok, mint egy állattal – írja a Financial Times.

Az ügy miatt számos támadás is érte Melonit hazájában, miután Orbán régi szövetségesének tartják, ezért kedden az olasz külügyminiszter a római magyar nagykövetet is berendelte az ügyben. Salist többek között súlyos testi sértéssel és bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekményekkel vádolják, mondván, ő volt az egyik szervezője az Európa minden tájáról hazánkba csábított neonácik elleni támadásoknak.

Családja és barátai szerint a nőt tavaly februári letartóztatása óta embertelen körülmények között tartják fogva. 

Carlo Calenda olasz ellenzéki képviselő az X-en arról írt, hogy a jelenet nem Európát, hanem a hetvenes évek dél-amerikai diktatúráit idézi.

A hétfői tárgyalás előtt Meloni nem mutatott különösebb érdeklődést az ügy iránt, ez erősen frusztrálta az aktivista családját. Ugyanakkor a képek miatt kialakult népharag változtatott az olasz kormány álláspontján, amit a római nagykövet külügyminisztériumi bekéretése is jelez. Antonio Tajani a találkozón emlékeztette a nagykövetet, hogy Magyarország köteles megőrizni a fogvatartottak emberi méltóságát.