A bíróság három gyanúsítottat letartóztatott a budapesti utcai támadások miatt, egy német nővel szemben pedig bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ügyészség az ő esetében fellebbezett a nő letartóztatása érdekében – közölte szerdán a Fővárosi Főügyészség.

Azt írták, hogy a Budapest különböző pontjain a kitörés napja elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen elkövetett támadások miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt.

A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket.

A főügyészség felidézte, hogy a nyomozók az ügyben eddig négy embert, köztük három külföldit hallgattak ki gyanúsítottként.

Hozzátették azt is, hogy a budapesti XI. és XXII. kerületi ügyészség mind a négy őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt.

Az ügyészi indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a magyar és az olasz nőt, valamint a német férfit letartóztatta, azonban negyedik társukkal, az előkészülettel gyanúsított német állampolgárságú nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el. Magatartási szabályként a bíróság annyit írt elő, hogy a gyanúsított minden héten egyszer e-mailen jelentkezzen a Budapesti Rendőr-főkapitányság levelezési címén.

Az ügyészség fellebbezett a bűnügyi felügyelet elrendelése miatt a német nő letartóztatása érdekében.

Mint írták, a nőnek nincs Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási helye, magyarországi kötődése, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény körülményeiből pedig alappal feltételezhető, hogy ő is csak a kitörés napja elnevezésű rendezvény miatt érkezett Magyarországra. Ezek alapján pedig feltételezhető, hogy az eljárásban elérhetetlen lesz a hatóságok számára.

Kiemelték, hogy az elkövetések szervezett jellegére és a gyanúsítottaknál talált eszközökre figyelemmel az eljárás jelenlegi szakaszában valamennyi gyanúsított esetén megalapozottan lehet következtetni arra, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást, különösen a bűncselekmény elkövetésében velük együttműködő társaik beazonosítását.

A német nő esetén elrendelt bűnügyi felügyelet a bizonyítás megnehezítése veszélyének kiküszöbölésére is alkalmatlan – emelte ki a Fővárosi Főügyészség.

A viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel végrehajtott támadásokat a rendőrség közlése szerint hét-nyolc ember követte el. A csoport tagjai múlt csütörtökön lengyel turistákat vertek össze viperákkal és más eszközökkel, a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Pénteken egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. A belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült, az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.