Megfelelő engedély híján nem engedték be a német külügyminiszter repülőgépét az eritreai légtérbe, emiatt meghiúsult Dzsibuti külügyminiszterével tervezett szerdai találkozója – derült ki a delegáció tagjainak nyilatkozataiból. Annalena Baerbock gépét a kelet-afrikai Dzsibuti helyett a szaúdi Dzsidda városába irányították át.

10 January 2024, Lebanon, Beirut: Annalena Baerbock (Bündnis90/Die Grünen), Foreign Minister, gives a press statement during a visit to the German Navy frigate "Baden-Württemberg". The German Navy is deployed as part of the UN mission UNIFIL. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó:  MICHAEL KAPPELER / DPA / AFP

A gép több mint egy órán át a Vörös-tenger fölött körözött, amíg engedélyezték leszállását Szaúd-Arábiában. A delegáció csütörtökön újból megkísérli a bejutást Dzsibutiba. A gép főpilótája úgy nyilatkozott, hogy minden erőfeszítésük ellenére nem sikerült megkapniuk az engedélyt az eritreai berepülésre. A problémához hozzájárult az is, 

hogy az eritreai külügyminisztériumnál áramkimaradás volt.

A német küldöttség szerint a jemeni húszi felkelők Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadásai miatt arra sem volt lehetőség, hogy a katonai repülő kikerülje Eritrea légterét. Baerbock az incidens után azt mondta, hogy rugalmasnak kell lenni, mivel a válságokkal sújtott régiókban nem tud mindig minden úgy zajlani, mint normális, békés időkben.

A német külügyminiszter kiemelt szerepet szán afrikai útja alatt a húszik támadásai miatt kialakult biztonsági helyzet megvitatásának. Már indulás előtt kiemelte, hogy a Dzsibuti és a jemeni partvidék közötti Báb-el-Mandeb szoros a nemzetközi kereskedelmi hálózat egyik legfontosabb közlekedési útvonala, és erőfeszítéseket kell tenni biztonságának garantálására.

A német külügyminiszter háromnapos afrikai útja motorproblémákkal kezdődött, így a kormánygép helyett egy katonai csapatszállító repülővel indult el Németországból. Afrikai útja alatt Dzsibuti mellett Kenyába és Dél-Szudánba is ellátogat, ahol a tervek szerint részt vesz a szudáni polgárháború miatti vérontásra fókuszáló diplomáciai tárgyalásokon.

Továbbra sem szállhatnak fel a Boeing 737 Max 9 gépek – a tilalom óriási fennakadásokat okozott a légi közlekedésben

Az elmúlt másfél hétben rengeteg járatot töröltek világszerte, mert a hatóságok nem engedték felszállni azt a repülőgéptípust, amely egyik darabjának kiszakadt az ajtaja repülés közben, amíg meg nem győződtek az egyes eszközök biztonságosságáról. A Boeing 737 Max 9-es utasszállítók légi forgalomból való kiesése miatt napi több száz járatot töröltek.