Közélet

Nemzetközi jogot sért Amerika az oroszok szerint

A jemeni húszik elleni légicsapásokkal az Egyesült Államok csak kiélezi a helyzetet.

A Jemenre mért amerikai légicsapások a nemzetközi jog semmibevételét jelentik Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint. A szóvivő Telegram-csatornáján azt írta pénteken, hogy a légicsapások újabb példája annak, ahogy az angolszász országok kiforgatják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogot. Ezt szerinte azért csinálják, hogy kiélezzék a helyzetet a térségben saját destruktív céljaik érdekében.

Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zakharova
Fotó: Szefa Karacan / AFP

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia péntekre virradóra légicsapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók állásai ellen Jemen négy tartományában, beleértve a fővárost is. Rishi Sunak brit miniszterelnök a csapásokat azzal indokolta, hogy 

a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. 

A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken két ülést tart közel-keleti kérdésekben Oroszország állandó ENSZ-képviselete szerint. Az egyik a Gázai helyzetről szól majd, a másik, orosz kezdeményezésre összehívott ülésen pedig a Jemen elleni amerikai és brit csapások kérdését vitatják meg.

 

ENSZ Biztonsági Tanács izraeli háború húszik
Kapcsolódó cikkek