A Miniszterelnöki Sajtóiroda közzétette, hogy Orbán Viktor kormányfő a Karmelita kolostorba fogadta Dorin Receant, Moldávia kormányfőjét. Korábban a miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy az országba érkezik Dorin Recean

ORBÁN ViktorBudapest, 2024. január 25.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) katonai tiszteletadással fogadja Dorin Receant, Moldova miniszterelnökét a Parlament előtti Kossuth téren 2024. január 25-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBudapest, 2024. január 25.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) katonai tiszteletadással fogadja Dorin Receant, Moldova miniszterelnökét a Parlament előtti Kossuth téren 2024. január 25-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Moldova miniszterelnökét korábban Gyulán fogadta Novák Katalin köztársasági elnök. A magyar kormányfő elmondta, hogy a két ország kapcsolatainak fejlesztéséről tárgyaltak, de az ukrajnai háború is téma volt a találkozón.  

Moldáviában korábban kezdeményezték, hogy az ország lépjen ki a Független Államok Közösségéből (FÁK), amely a Szovjetunió felbomlása után 11 volt tagállam hozott létre közösen. Az együttműködésből Ukrajna és Grúzia is kilépett már. Nicolae Popescu külügyminiszter bejelentette, hogy megkezdi a társulás keretében aláírt számos megállapodás felmondását. Ezt az ellenzék élesen bírálta. Igor Dodon volt moldovai elnök úgy véli, hogy az ország nem maradhat fenn a FÁK-kal, az Eurázsiai Gazdasági Unióval és Oroszországgal való szoros együttműködés nélkül. 

A Világgazdaság arról is beszámolt, hogy Dorin Recean kormányfő kiváltotta Moszkva haragját azzal, hogy nem engedték be az országba Putyint. Dmitrij Medvegyev erős üzenetet fogalmazott meg Moldova felé: „Oroszországnak nem kellene tárgyalásokat folytatnia Moldova jelenlegi vezetőivel, akik eladták országukat Romániának”. Ezzel arra utalt, hogy a 2,5 milliós ország az elmúlt időszakban leépíti kapcsolatait Oroszországgal, és sokkal inkább nyugati szomszédjával, valamint az Európai Unióval törekszik szorosabb partnerséget kialakítani.