Az olasz Vatikán-szakértő oldal szerint Erdő Péter a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjának válasszák, a magyar bíboros ráadásul a fogadóirodák listáján is előkelő helyen szerepel. Az általános vélekedés szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére olyan személyt keresnek, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így a 70 év körüli vagy annál fiatalabb bíborosok esélyei a legjobbak – számolt be a Mandiner.

FERENC pápa; ERDŐ PéterVatikánváros, 2021. szeptember 25.
A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) fogadja Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket Vatikánvárosban 2021. szeptember 25-én. A magánkihallgatáson a magyarországi egyház és Európa előtt álló feladatokról beszéltek.
MTI/EPA/Vatikáni médiaVatikánváros, 2021. szeptember 25.A vatikáni média által közreadott képen Ferenc pápa (j) fogadja Erdő Péter prímást, esztergom-budapesti érseket Vatikánvárosban 2021. szeptember 25-én. A magánkihallgatáson a magyarországi egyház és Európa előtt álló feladatokról beszéltek.MTI/EPA/Vatikáni média
Fotó: MTI / EPA / Vatikáni média

A cikk szerint Erdő Péter mellett szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlattal is rendelkezik, valamint meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy eltaszítaná a progresszíveket. A magyar bíboros igyekszik minél jobban javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami azért fontos, mert a Vatikán számára fontosabb az ökumenikus cél, mint a protestáns egyházakkal való egység – fogalmaz az olasz lap, amely szerint 

Erdő Péter bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető.

A pápaválasztó konklávé a 80 évesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki. A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött történik, titkos döntéssel. A szavazás általában egy-két napig tart, bár volt, amikor közel egy hétbe telt az utód kiválasztása.