Joe Biden kampánya 97 millió dollárnyi támogatást gyűjtött 2023 utolsó negyedévében, így a 2024-es választási évnek 117 millió dollárra hizlalt kasszával vág neki. Ez magában foglalja azt az összeget is, amelyet Kamala Harris alelnökkel közös két adománygyűjtő bizottság és a Demokrata Párt kalapozott össze a számára. (Egy dollár 346,4 forint.)

Joe Biden annyi kampánypénzzel vág neki 2024-nek, mint 2020-nak.
Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A támogatás segít abban, hogy kiterjesszük az országszerte bővülő kampányunkat, és eljuttassuk üzenetünket azokhoz a közösségekhez, amelyek meghatározzák ezt a választást

– tudatta közleményében Julie Chavez Rodriguez, Biden kampánymenedzsere.

A 117 millió dollár létfontosságú forrásokat biztosít a kampány számára, amire nagy szükség is van, mivel Biden roppant alacsony támogatottsággal vág neki a választásnak, az amerikaiaknak csupán a negyven százaléka elégedett az eddigi teljesítményével – ez a legrosszabb eredmény a hivatalba lépése óta, emlékeztetett a CNBC.

Az ellenfele várhatóan Donald Trump lesz a republikánus párt részéről, ő azonban eddig még nem tudatta, hogy mennyi támogatást kapott 2023 utolsó három hónapjában. Azt azonban igen, hogy a harmadik negyedévben 45,5 millió dollárt gyűjtött, harminc százalékkal többet, mint az előző három hónapban. A kampánypénzből azonban több tízmillió dollár megy el a volt elnök ügyvédi költségeire, mert majdnem ugyanannyi időt tölt majd az idén a bíróságon, mint a kampányban.

A Trumpnak nyújtott támogatásból tízmilliók mennek el ügyvédi költségekre.
Fotó: CHRISTIAN MONTERROSA/AFP

Némi összehasonlítási alapot nyújt 2019 hasonló időszaka is, amikor Trump az újra-, Biden pedig a megválasztásáért harcolt. Trump akkor három hónap alatt 125 millió dollárt szedett össze, amivel messze lekörözte Biden 97 millió dollárját.

Trump 156 millió dollárral vágott bele a 2020-as választási évnek, Biden a mostanival azonos 117 millióval. A végeredményt ismerjük.

A jelölés folyamata hétfőn indul Iowában, ahol 

a brutálisan nagy hideg jelentősen befolyásolhatja, melyik republikánus jelölt hogyan szerepel.

 A felmérések szerint Trump a szavazatok 48, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó 20, Ron DeSantis floridai kormányzó pedig 16 százalékára számíthat.

US presidential campaign
Ifjabb Robert F. Kennedy nagyjából azonos arányban vonna el szavazókat Bidentől és Trumptól.
Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Ami a novemberi elnökválasztást illeti, hogy a Reuters és az Ipsos legfrissebb közös felmérésének eredménye szerint Biden és Trump fej-fej mellett halad, azonban mindkettőjüket csak a megkérdezettek 35 százaléka támogatja.

Határozottan izgatja viszont az amerikai szavazókat egy esetleges harmadik jelölt.

Ifjabb Robert F. Kennedy a megkérdezettek 18 százalékának a szavazatára számíthat, bár nagyrészt azonos arányban venne el voksokat Bidentől és Trumptól is.

Különösen az amerikai elnökválasztást eldöntő független szavazók nem lelkesednek a két várható jelöltért, 41 százalékuk most azt mondja, szavazni sem megy el, ha kettejük között kell választania.