BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter halálos megfenyegetése: az egyik legjobb magyar testőr feltárta, mi zajlik most a háttérben

Mi a teendő, amikor egy nemzetbiztonsági szempontból fokozottan védett személyt halálosan megfenyegetnek? Erről kérdeztük Pomozi Sándor dandártábornokot, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetőjét annak apropóján, hogy az Ungvárra készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter halálos fenyegetést kapott.

Mint a Világgazdaság is beszámolt róla, egy ukrán nyelven írt levelet kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviselete, amelyben halálosan megfenyegették Szijjártó Pétert. A tárcavezető január 29-én Ungvárra utazik, hogy tárgyaljon az ukrán külügyminiszter vezette delegációval, és előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Nemcsak a testőrség ügyel a miniszter védelmére, hanem közvetett és közvetlen munkatársai is figyelik azokat a jeleket, amelyek aggodalomra adhatnak okot.
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

Hogy mi a protokoll az ilyen jellegű fenyegetések kapcsán, azt Pomozi Sándor dandártábornok magyarázta el a Világgazdaságnak.

Természetesen nem a fenyegetés pillanatában lép életbe egy védett vagy nemzetbiztonsági szempontból is fokozott védelemben részesített személy megóvása, hiszen az a hivatali ideje alatt, bizonyos esetekben utána is folyamatos.

A védettségért felelős szakemberek folyamatosan készülnek az ilyen esetekre, mondhatni, preventív szándékkal, és állandóan monitorozzák a lehetőségeket. 

Minden esetben komolyan kell venni a fenyegetést

A szakember – aki Áder János korábbi köztársasági elnök védelméért felelős testőrségét vezette – kifejtette: nem csupán a testőrség tagjai, hanem a védett személy közvetett és közvetlen munkatársai is figyelik azokat a jeleket, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Ez az együttműködés a testőrséggel azért fontos, mert így van idő felkészülni egy esetleges komolyabb fenyegetésre, nem beszélve a merénylet meghiúsításáról.

20200303 BudapestÁder János köztársasági elnök személyi testőrségének gyakorlata az egyik fővárosilőtérenA képen:Pomozi Sándor rendőr ezredes, főosztályvezető - Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki ŐrségeFotó: Havran Zoltán HZMagyar Nemzet
Középen Pomozi Sándor. Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A mostani példával illusztrálva a dandártábornok arról beszélt, hogy amikor levélben érkezik becsmérlő, netán halálos fenyegetés, akkor több szálon is fut vizsgálat. Például speciálisan képzett pszichológust, illetve grafológust is bevonnak az ügybe. Ugyanis ameddig nem tagadják vagy bizton nem állítják, hogy valós vagy nem valós a fenyegetés, azt minden esetben komolyan kell venni.

A TEK és a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódhat

Pillanatokon belül kiderülhet, hogy van-e az ügynek előzménye, ugyanis sokszor visszaeső, mentálisan sérült fenyegetőhöz vezetnek a szálak. Pomozi Sándor arra is kitért, hogy nem csupán a védett személy testőrsége, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája, illetve a TEK is bekapcsolódik a szálak felgöngyölítésébe.

Az pedig Pomozi Sándor véleménye és tapasztalata szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy nagy horderejű politikai esemény előtt megszaporodnak a hasonló fenyegetések. Kérdés, hogy ezek mennyire maradnak távol a nyilvánosságtól.

Meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt Orbán Viktor, hogy a NATO-tagságról tárgyaljanak

Ezen a héten szavazhat a török parlament Svédország NATO-csatlakozásáról, így Magyarországnak is lépnie kell az ügyben. Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja várhatóan a csatlakozás ratifikálása mellett fog érvelni, így hazánk maradhat az utolsó nemzet, amelyik blokkolja az észak-atlanti szövetség bővülését. Orbán Viktor a csatlakozás megtárgyalása érdekében meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.