Közélet

Megfenyegették Szijjártó Pétert, hogy felrobbantják, ha Ukrajnába utazik

Egy ukrán nyelven írt levelet kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviselete, amelyben halálosan megfenyegették a tárcavezető Szijjártó Pétert. A miniszter január 29-én Ungvárra utazik, hogy tárgyaljon az ukrán külügyminiszter vezette delegációval, és előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját. A fenyegető levélben az áll, hogy merényletet követnek el Szijjártó Péter ellen, ha Ukrajnába utazik.

Hivatalossá vált, hogy miniszteri szintű találkozót tart Magyarország és Ukrajna január 29-én. Ezen a napon a magyar delegáció, élén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Ungvárra utazik, ahol találkozik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és csapatával.

Hungarian Foreign and Trade Minister Peter Szijjarto arrives for a Foreign Affairs Council (FAC) at the EU headquarters in Brussels on December 11, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: Shutterstock

Az Indexhez eljutott információk szerint Szijjártó Pétert egy ukrán nyelven írt e-mailben megfenyegették, hogy megölik, ha Ukrajnába utazik.

Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk?” Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem

– hozta nyilvánosságra az Index a külügy ukrajnai képviseleteinek címzett e-mailt.

Egyre közelebb kerülünk Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójához

Január 29-én kulcsfontosságú találkozót tartanak Ungváron: Ukrajna és Magyarország külügyminisztere, Dmtiro Kuleba és Szijjártó Péter ül tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés legfontosabb célja az lesz, hogy előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Nem sajnáljuk az időt. Abban maradtunk, hogy annyi órát töltünk a tárgyalóasztalnál, amennyi szükséges ahhoz, hogy megvitassunk minden kérdést

– ezt az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak nyilatkozta az ukrán Interfaxnak azt követően, hogy telefonon tárgyalt Szijjártó Péterrel.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője hozzátette, hogy Ukrajna és Magyarország között számos problémás pont van, amelyeket rendezni kell. Kiemelte, hogy Magyarország az és a NATO tagja, ezért Ukrajna számára elengedhetetlen, hogy érdemi, konstruktív párbeszédet tudjon folytatni a magyar kormánnyal.

Jermak hozzátette, hogy az elmúlt két évben egyértelműen megromlott a viszony Magyarország és Ukrajna között, ennek ellenére üdvözli, hogy a két ország elkezd közeledni egymáshoz. Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint két év háborúzás után nagyon fontos, hogy az országa rendezze a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyeknek döntő szerepük lesz az uniós és a NATO-csatlakozásnál. Jermak úgy látja, hogy Magyarország is nyitottabbnak mutatkozik a kapcsolatok rendezésére.

 

Ukrajna Szijjártó Péter Magyarország találkozó
Kapcsolódó cikkek