Közélet

Szijjártó Péter: Katar nélkülözhetetlen szerepet játszik a béketeremtésben

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dohában tárgyalt. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Katar nélkül nem sikerülhetett volna a túszok kiszabadítása.

Katar eddig nélkülözhetetlen szerepet játszott a túszok kiszabadításában, a segítségük nélkül nem szabadulhatott volna ki a Hamász fogságából a három magyar állampolgár sem – írta szerda reggeli Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a közel-keleti konfliktus immár több mint három és fél hónapja tölti el súlyos aggodalommal a világot, ez az aggodalom sajnos nem alaptalan, mert minél hosszabban tart ez a konfliktus, annál nagyobb az eszkaláció veszélye.

Szijjártó Péter Katar
Szijjártó Péter szerint  Katar eddig nélkülözhetetlen szerepet játszott a túszok kiszabadításában.
Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

A nemzetközi közösségeknek most minden erővel arra kellene koncentrálniuk, hogy megakadályozzák azt, hogy a konfliktus a régión túlterjedjen, és mindent megtegyenek, hogy a túszok kiszabadulhassanak

– tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, hogy Katar eddig nélkülözhetetlen szerepet játszott a túszok kiszabadításában, a segítségük nélkül nem szabadulhatott volna ki a Hamász fogságából a három magyar állampolgár sem.

„Ma arra kértem Soltan Bin Saad Al-Muraikhi barátomat, a külügyi államminisztert, hogy segítsenek nekünk a még fogságban lévő magyar túsz kiszabadulása érdekében is. Soltan barátom arról biztosított, hogy Katar folytatja erőfeszítéseit egy tűzszünet és a túszok elengedése érdekében” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette, hogy Magyarország nagyra becsüli Katar törekvéseit, hiszen látható, hogy a gázai konfliktus újabb és újabb konfliktusokat, válsághelyzeteket szül a térségben, amelynek elejét kell venni:

Különösen kell figyelnünk arra, hogy ne nyíljon front a Hezbollah és Izrael között, és hogy a Vörös-tengeren ismételten biztonságosan lehessen hajózni.

Ők védték Szijjártó Pétert Ukrajnában – a miniszter kezet fogott mindegyik TEK-essel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter védelmét 2018 óta látja el a Terrorelhárítási Központ. A tárcavezető ungvári tárgyalásán számos témát érintettek, egyeztettek arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök milyen körülmények között tárgyaljanak. 

 

 

izraeli háború Katar Hezbollah Szijjártó Péter Hamász
Kapcsolódó cikkek