BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több magyar város is fellélegezhet: javult a levegő minősége az országban

Szombaton sehol nem mértek veszélyes minőségű levegőt, de továbbra is egészségtelen a levegő minősége több hazai településen az NNGYK adatai szerint.

Javult a levegő minősége az országban – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vasárnap közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból. 

20191028 Debrecenfotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló
Debrecenben a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Debrecen polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Fotó: Matey István/Hajdú-Bihari Napló

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: 

  • elfogadható, 
  • kifogásolt, 
  • egészségtelen 
  • és veszélyes. 

Az NNGYK adatai szerint szombaton sehol nem mértek veszélyes minőségű levegőt, de továbbra is egészségtelen Ajka, Sajószentpéter és Miskolc levegője. Tizenkét település – Sopron, Sarród, Győr, Tatabánya, Várpalota, Kaposvár, Pécs, Budapest, Putnok, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Nyíregyháza – levegőjének minősége kifogásolt, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.   

A hét közepén a szálló por miatt az ország több pontján veszélyes volt a levegő minősége, így a Sajó völgyében, valamint Nyíregyházán és Kaposváron. Pécs, Szeged, Győr, Tatabánya és Hernádszurdok levegőjének minősége pedig egészségtelen minősítést kapott. 

A HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint vasárnap a Győr–Békéscsaba vonaltól északra nagy területen lesz erős, a magasabban fekvő területeken viharos a szél, ennek nyomán a levegő minősége az Északi-középhegység keleti felében jelentősen javulhat, míg nyugaton, délnyugaton a nyugodt időjárás hatására újra romlani kezd. 

Hétfőn az ország északi felében az erős északnyugati szél hatására többnyire kedvezően alakul a levegő minősége, de a déli, délnyugati területeken tovább emelkedhet a légszennyező anyagok koncentrációja. A déli határ mentén gyenge csapadék előfordulhat, ami arrafelé mérsékelheti a levegő minőségének romlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.