A legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA hétfő este bejelentette, hogy mindaddig folytatódnak a három nappal ezelőtt kezdődött forgalomlassító akciók, amíg a gazdák nem kapnak konkrét válaszokat a reménytelen helyzetükre. A kormány még a hét folyamán bejelentéseket ígért.

French farmers block roads with hundreds of tractors in Agen to protest against government
Fotó: Anadolu via AFP

Csütörtök este óta több tíz gazda blokkolja a délnyugati A64-es autópálya egy szakaszát, és tüntetők egy kisebb csoportja elfoglalta a szintén déli A9-es autópálya sávjait is. 

Nagyon konkrét lépésekre van szükségünk, ezért azt mondtuk a miniszterelnöknek, hogy amíg nincsenek konkrét döntések, addig nem oldjuk fel az akciókat a helyszíneken

– jelentette ki hétfő este Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke, miután találkozott Gabriel Attal kormányfővel. Hozzátette, hogy az agrártársadalom nem fog megelégedni kisebb intézkedésekkel. Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a találkozó után azt mondta: „A miniszterelnök világosan kifejezte azon szándékát, hogy gyorsan, még a héten, számos kezdeti bejelentést tesz.”

A kormány nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez. Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik Franciaországban, de ha a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódására is várható.

„Számunkra az igazi válság a mezőgazdasági termékek ára és az alacsony jövedelem” – mondta Laurence Marandiere, a Confédération paysanne nevű gazdaszervezet szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az elmúlt években az FNSEA, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezete számos megállapodást kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédő szerek adójáról. A mezőgazdasági miniszter szerint a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, továbbá a számos ágazatot érintő válságok, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek.

A tüntető gazdák ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, a traktorok üzemanyagárának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy „a rendfenntartó erők (egyelőre) nem tervezik a blokádok felszámolását, mert nem történt rongálás”. A kormány igyekszik óvatosan fellépni a gazdákkal szemben, hogy elkerülje egy újabb társadalmi tiltakozás kialakulását. 

Romániában Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a marosvásárhelyi gazdálkodókkal folytatott hétfői megbeszélésen bejelentette, hogy Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos lemondását fogja kérni az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanács keddi ülésén, amiért „semmibe vette tizenöt tagállam szavazatát”.