Megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását António Guterres ENSZ-főtitkár, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

COP28 should seek total fossil fuel 'phaseout': UN chief to AFP
António Guterres épp interjút ad novemberben New Yorkban.
Fotó: AFP

A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie – mondta Guterres Kampalában, az el nem kötelezett országok – a hidegháború idején semleges nemzetek – találkozóján.

Az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan.

Úgy vélte, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol.

A világszervezet vezetője megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását.

Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és szombati nyilatkozatában megismételte álláspontját, miszerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett.

Az Egyesült Államok, Izrael fontos szövetségese a kétállami megoldást szorgalmazza.

David Cameron: a kétállami megoldás nélkül sem Izrael, sem a palesztinok nem élhetnek biztonságban

A brit külügyminiszter szerint a válságok általában bizonyos lehetőségeket is teremtenek az előrelépésre, ezért reménykedni kell abban, hogy ez a megoldás kivitelezhető.