Közélet

Újabb tűzszünet lehet előkészületben Izrael és a Hamász között

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn állítólag azt hangoztatta, hogy elkészült egy kétszakaszos terv, amely két hónapos tűzszünetet is tartalmaz.

Folytatódtak keddre virradóra a harcok a Gázai övezet déli részén, Hán Junisz városánál az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet irányító Hamász terrorszervezet fegyveresei között, helyszíni beszámolók szerint az izraeliek tüzérséggel lőtték egy kórház környékét is. 

Fotó: AFP

A Palesztin Vörös Félhold azt közölte, hogy a hadsereg tüzérségi támadást hajtott végre térségbeli központja ellen, aminek következtében több, a szervezetnél menedéket kereső ember megsebesült. A PalTel palesztin távközlési szolgáltató azt közölte, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a harcok következtében. Az övezet déli részének legfontosabb városa, Hán Juúnisz egyúttal az IDF szárazföldi hadműveleteinek egyik központja is.

Jóllehet Avi Haiman izraeli kormányszóvivő hétfőn nevetségesnek nevezte a Hamász túszcserére tett javaslatát, az Axios amerikai hírportál helyi idő szerint hétfő este arról számolt be, hogy Izrael két hónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak az összes túsz elengedéséért cserébe. Az Axios két, magát megnevezni nem kívánó izraeli tisztségviselőre hivatkozva úgy tudja, hogy

az izraeli kormány tíz nappal ezelőtt hagyta jóvá a javaslatot, amely az első szakaszban a nők, a 60 év fölötti férfiak és a súlyos egészségi állapotban lévők szabadon engedését irányozná elő.

A második szakasz a katonanők, a 60 év alatti, nem a katonaságnál szolgáló férfiak, végül a katonák elengedéséről szólna, valamint a holttestek hazaszállítását is lehetővé tenné. Emellett a felek megegyeznének izraeli börtönökben fogva tartott palesztin rabok elengedéséről is.

Mindeközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn találkozott a túszok családtagjaival, a megbeszélésen pedig a Times of Israel című izraeli lap szerint a kormányfő kiemelte, hogy bár a Hamász részéről nem érkezett igazi ajánlat, az izraeli fél előkészített egy javaslatot, amelyről azonban nem árult el részleteket. A 12-es kereskedelmi televíziós csatorna a találkozóról később hangfelvételt is közzétett, amelyen Netanjahu jól hallhatóan azt mondja: 

Van egy általam összeállított javaslat, amelyet a háborús kabinethez is eljuttattam. Mi továbbadtuk, most pedig, ahogy mondani szokás, megy a kötélhúzás.

Netanjahu nem híve a kétállami megoldásnak, nemrég újból elutasította Joe Biden amerikai elnök erre tett javaslatát. A két vezető áttekintette az izraeli katonai műveletek átalakítását, amiben az izraeli fél jobban célzott támadásokkal próbálná elérni célját, a katonai nyomás fenntartását a Hamászon és vezetőin. 

 

izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet gázai övezet
Kapcsolódó cikkek