Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az esti órákban csak az első ajtónál lehet felszállni a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra. Január 19-től, péntektől fokozatosan új rendszert vezet be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), 20 óra után – a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével – a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik a jegyeket, bérleteket.

VITÉZY Dávid
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Szerintem kezd a BKK túlzásba esni ezzel.

„Sok kis forgalmú időszakban indokolt az első ajtózás, magam is támogattam a bevezetését anno néhány kisebb forgalmú vonalon, de egyrészt hétköznap 20 órakor számos érintett vonalon a forgalom ennél jóval nagyobb még, ez pedig lassítani fogja a közlekedést, másrészt a rendszer egyre követhetetlenebbé válik az utasok számára” – írta Vitézy Dávid a BKK Facebook-oldalára. A BKK volt vezérigazgatója hozzátette, főleg az a probléma, hogy csak a végállomásokról 20 óra után induló járatokra vonatkozik a szabály, „utas legyen a talpán, aki 20:25-kor tudni fogja, mi az elvárás épp az adott járaton”. 

Ennyit ez nem ér. A rendet fenntartani pedig másképp is lehetne, például a biztonsági őrök visszahozatalával a késő esti és éjszakai kitettebb járatokon.

 A BKK reagált Vitézy bejegyzésére: 

Köszönjük az észrevételed. A tapasztalataink – itt természetesen nem csak a Facebook-kommentekre gondolunk – azt mutatják, hogy az utasok többsége kifejezetten pozitívan ítéli meg az első ajtózást.

A cég szerint megnövekedett biztonságérzetről számolnak be az utasok, és sokaknak, akik „becsületesen megveszik a bérletet vagy a jegyet (és emellett a BKK-nak is), igenis számít, hogy egy első ajtós felszállással kiszűrjük azokat, akik viszont nem veszik meg”. 

Az LMP egyedül akarja indítani Vitézy Dávidot főpolgármester-jelöltnek, a Fidesz márciusban nevezi meg a jelöltjét

Az LMP cáfolja Tarlós István korábbi főpolgármester híresztelését, hogy a kormánypártoknak közös jelöltjük lehet egy ellenzéki párttal. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy márciusban lehet a döntés a fideszes főpolgármester-jelölt személyéről, „minden más kávéházi legenda”.