Közélet

Zelenszkij: az ellenség megtudja, hogyan néz ki, amikor dühösek vagyunk

Zelenszkij az év legnagyobb eredményének nevezte, hogy Ukrajna erősebb lett.

Az Ukrajnát közel két éve megtámadó orosz erők pusztítását ígérte újévi beszédében az ukrán elnök. 

Jövőre az ellenséget saját eszközeinkkel pusztítjuk

– mondta Volodimir Zelenszkij. Közölte: 2024-ben egymillió drón lesz Ukrajna fegyverkészletében. A televízióban elmondott beszédét ukrán tüzérségi eszközökről és vadászgépekről készült felvételekkel illusztrálták. Ukrajnának a drónokon kívül a nyugati partnerek által szállított F–16-os vadászgépek is ott lesznek az arzenáljában 2024-ben – tette hozzá. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky Year-end Press Conference In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Fotó: NurPhoto via AFP

„Pilótáink már tudják kezelni az F–16-osokat, bizonyos, hogy rövidesen látjuk őket az egünkön – jelentette ki az ukrán elnök. – Az ellenségeink így megtudják, hogyan néz ki, amikor dühösek vagyunk.” Volodimir Zelenszkij felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy tartsák fenn a támogatásukat, amikor kifáradás jelei mutatkoznak a konfliktus kapcsán. 

Az F–16-osok segíthetnek Ukrajnának felvenni a harcot az orosz légierővel

Bár nem mindenki gondolja úgy, hogy az Ukrajnának szánt F–16-os vadászgépek sorsfordítók lesznek az orosz–ukrán háborúban, de segítenek felvenni a harcot a fejlett orosz légierővel szemben.

Zelenszkij az év legnagyobb eredményének nevezte, hogy Ukrajna erősebb lett. Húszperces beszédében hangoztatta: a szabad Ukrajna győzni fog. „Nem számít, hány rakétát indít az ellenség, nem számít, hányszor lövi tüzérséggel és támadja a városainkat, hitványul, könyörtelenül, tömegesen, hogy megtörje az ukránokat, mi mindig fel fogunk állni” – mondta az elnök. 

Hétfő reggel a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg) orosz dróntámadás miatt működésbe léptek a légvédelmi szirénák – közölte Makszim Kozickij, Lviv megye kormányzója. Hétfőre virradóra egy ember meghalt Odesszában a város ellen intézett orosz légicsapásban – közölte Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója a Telegramon. Kiper közölte, hogy az ukrán légvédelmi rendszert bevetették a drón elfogására, de a repeszek miatt több lakóházban tűz keletkezett a városban. 


 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna drón F-16
Kapcsolódó cikkek