Közélet

Az F-16-osok segíthetnek Ukrajnának felvenni a harcot az orosz légierővel

Bár nem mindenki gondolja úgy, hogy az Ukrajnának szánt F–16-os vadászgépek sorsfordítók lesznek az orosz–ukrán háborúban, de segítenek felvenni a harcot a fejlett orosz légierővel szemben.

Oroszország túlerőben van a levegőben, Ukrajna eddig ugyanis csak földi légelhárító egységekkel tudott védekezni az orosz vadászgépek és bombázók ellen. Ukrajna reményei szerint az új F–16-os vadászgépek harcba állítása visszaszoríthatja az orosz erőket, és fordíthat a légi csaták helyzetén. 

Military,Aircraft,In,Flight,Equipped,With,Missiles,,Combat,Set-up.,F-16.
Fotó: Naeblys

Érkeznek a dániai és romániai légibázisokra az Ukrajnának szánt, Egyesült Államokban gyártott F–16-os vadászrepülők. Kijev szövetségesei azt remélik, hogy a modern repülőgépek visszaszoríthatják az orosz repülőgépeket a frontvonalaktól, hatékonyabban célozhatják meg a radaradókat, és több robotrepülőgépet is levadászhatnak – írja a Reuters.

Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka novemberben azt mondta, hogy

az F–16-osok jelenleg „kevésbé segítőkészek”, mint egy évvel ezelőtt lettek volna, mert Oroszországnak volt ideje javítani a légvédelmét.

Ennek ellenére segíteni fognak egy olyan probléma megoldásában, amely az orosz–ukrán háború kitörése óta fennáll, hogy Ukrajna nem tudta felvenni a verseny a légi csatákban, mert elöregedett repülőgép-arzenállal rendelkezett. 

Ha az ukrán F–16-os harci gépeket lengyelországi, romániai és szlovákiai bázisokról vetik be orosz célpontok ellen, ezt Moszkva ezen országok részvételének tekinti az ukrajnai konfliktusban – jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője. Ez pedig Oroszországot válaszlépésekre kényszeríti.

 

oroszország ukrajna háború F-16 légierő
Kapcsolódó cikkek