Egy pakisztáni bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte Imran Hánt és feleségét, miután érvénytelenítette házasságukat. Ez volt a legutóbbi ítélet a volt miniszterelnök ellen. A bíróság úgy ítélte meg, hogy Hán és Bushra Bibi 2018-as házassága iszlámellenes és törvénytelen volt – számolt be róla a BBC.

Imran Hán / Imran Khan
Pakisztán
Fotó: Aamir Qureshi / AFP

Imran Hán már korábban is ült börtönben, akkor korrupció miatt. Kedden államtitkok megsértése miatt tíz év börtönre ítélték a volt kormányfőt. Szerdán, egy héttel az általános választások előtt pedig állami ajándékokból való haszonszerzésért ítélték el. A 71 éves Hán úgy nyilatkozott, hogy az ellene indított ügyek mindegyiket politikai indíttatású. A Pakisztán egykori krikettkapitányából lett politikust 2022-ben váltották le miniszterelnöki tisztségéből.

A legutóbbi ügyben a rawalpindi Adiala börtönben állítottak fel bíróságot, itt tölti ugyanis korábbi börtönbüntetését Hán. A törvénytelen házasság miatt a feljelentést Bibi volt férje tette, aki szerint a Hánnal kötött házassága csalárd volt. A muszlim családjog szerint a nőknek a férjük halála vagy a válás után néhány hónapig tilos újraházasodniuk. A bíróság megállapította, hogy Bibi a válását követően előírt idő lejárta előtt házasodott újra.

A hétéves börtönbüntetés mellett a bíróság 500 000 rúpia (640 000 forint) pénzbírságot is kiszabott Hánra és Bibire.

A pár 2018-ban házasodott össze, hónapokkal azelőtt, hogy Hánt miniszterelnökké választották. Bibi spirituális gyógyító, nyilvános megjelenései során mindig fátylat visel. Ő Hán harmadik felesége.

Az egykori miniszterelnök a krikettjátékos korszakában igazi nőcsábász hírében állt. 1995-ben házasodott meg először, a brit társasági életben is ismert Jemima Goldsmith lett a felesége. A kilenc évig tartó házasságból két fia született. Második felesége Reham Hán újságíró, a BBC korábbi időjárás-jelentője volt, akivel kevesebb mint egy évig voltak férj és feleség.