A Hezbollah Izrael elleni tüzérségi támadásainak akkor lesz végük, amikor a Gázai övezet elleni izraeli műveleteknek – jelentette ki keddi tévés beszédében Haszan Naszrallah, a libanoni síita milícia vezetője. Naszrallah szerint a libanoni határ menti ellenségeskedés beszüntetését célzó diplomáciai erőfeszítések eddig nyilvánvalóan csak Izraelnek akartak kedvezni.

This photograph taken on January 8, 2024 shows a banner depicting Hezbollah Secretary General Hassan Nasrallah hanging on the building, which was hit by a drone attack, killing Hamas number two in a southern Beirut stronghold of Hamas ally Hezbollah on January 2, 2024. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)
Fotó: AFP

Az Irán támogatását élvező Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat a határ túloldalán, válaszul pedig az izraeli hadsereg támadja a milícia hadállásait. Naszrallah hangsúlyozta, hogy a Hezbollah csak abban az esetben fogja leállítani támadásait, ha teljes körű tűzszünet jön létre a Gázai övezetben.

Mint mondta, számos külföldi küldöttség járt már Bejrútban a Hezbollah és Izrael közötti ellenségeskedések lezárását célzó javaslatokkal, de ezeknek nyilvánvalóan csak egy céljuk volt: Izrael biztonsága és védelme. Stéphane Séjourné, a francia diplomácia vezetője például a múlt héten olyan javaslattal érkezett a közel-keleti országba, amely egyebek között felszólítja a Hezbollah-t, 

illetve a milícia Radván nevű elitalakulatát arra, hogy húzódjon vissza tíz kilométernyit a határtól.

Naszrallah, anélkül, hogy Párizst konkrétan megnevezte volna, azt mondta: az egyik delegáció közvetítőként előterjesztett egy dokumentumot, de ebben semmi másról nincs szó, csak Izrael biztonságáról. A Hezbollah vezetője kijelentette, hogy ha Izrael intenzívebbé teszi a Hezbollah elleni támadásait, akkor ők ugyanígy reagálnak.

A kölcsönös tüzérségi támadásokban eddig mintegy kétszáz ember vesztette életét Libanonban, köztük 170-en a Hezbollah fegyveresei voltak, míg a másik oldalon tíz izraeli katona és öt civil halt meg. De emellett tízezrek voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a határ mindkét oldalán. Naszrallah egyúttal kijelentette, hogy Észak-Izrael lakói egyhamar nem fognak hazatérni, sőt, azzal fenyegetett, hogy még több ember lesz kénytelen elmenekülni.

Német külügyminiszter: Izraelnek kötelessége a civil lakosság védelme

Izraelnek nemzetközi humanitárius jogi kötelezettsége a Gázai övezet déli területein élő civil lakosság védelme – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter. Baerbock az izraeli műveletek miatti lehetséges újabb menekülthullámra utalva azt mondta: most már közös a felelősség, hogy ne csak elméletben legyenek biztonságos területek és biztonsági folyosók, hanem a valóságban is.