Közélet

Az izraeli háború 130. napja – az északi határra Franciaország hozna békét

A Hezbollah azonban hallani sem akar tárgyalásokról, amíg Gázában folynak a harcok. A libanoni kormányerők pedig gyengébbek az Irán támogatását élvező szervezetnél.

Írásos javaslatot tett le Franciaország a libanoni kormány asztalára, melynek értelmében vége vetnének Libanon, Izrael és a Hezbollah közötti ellenségeskedésnek az izraeli-libanoni határon.

A terv értelmében tűszünetet kötne Izrael és az Irán támogatását élvező Hezbollah és visszavonnák csapataikat is a határ közeléből. Ugyanakkor Libann déli részébe a libanoni kormányerők nyomulnának be. A javaslatot hetekig tartó közvetítés után Stephane Sejourne francia külügyminiszter adta át Nadsib Mikati libanoni miniszterelnöknek – írja a Reuters.

libanon
Fotó: KAWNAT HAJU / AFP

A javaslat elfogadását ugyanakkor nehezíti, hogy a Hezbollah visszautasít mindenfajta tárgyalásos rendezést, amíg a fegyverek el nem hallgatnak Gázában.

A Libanonhoz szoros szálakkal Franciaország javaslata értelmében a Hezbollah harcosainak csak 10 kilométerre kell a határtól visszavonulniuk, ami kevesebb, mint a 2006-os háborút lezáró ENSZ-határozatban foglalt, a határtól 30 kilométerre levő a Litani folyó. A terv végrehajtását nehezíti ugyanakkor, hogy az ország déli részén a Hezbollahot erősebbnek tartják, mint a libanoni hadsereget.

A francia terv értelmében nem csak a palesztin csoportok, de Izrael is felhagyna a határmenti támadásokkal, melyek következtében a határ mind a két oldalán tízezrek menekültek el.

Mind a két fél többször jelezte azt is, hogy szeretné elkerüli, hogy szélesebb háború törjön ki a térségben, ám az összecsapások így is mindennaposak, ami a konfliktus eszkalálódásával fenyeget.

A francia javaslat felidézi Izrael és a Hezbollah 1996-os háborúját lezáró túzszünetet és a 2006-os konfliktust lezáró ENSZ határozatot is. A terv három lépésben, 10 nap alatt hozna békét Izrael északi határára. 

Az első lépésben mind a két fél felhagyna a katonai műveletekkel, majd három napon belül a libanoni fegyveres csoportok visszavonulnának a határtól 10 kilométerre, miközben megérkeznének a kormánycsapatok és Izrael beszüntetné a berepüléseit a libanoni légtérbe. Harmadik lépésben pedig Izrael és Libanon visszatérne a két ország közötti vitatott határ kérdésének megtárgyalásához.

A javaslat áldozna nemzetközi forrásokat is a Libanont sújtó pénzügyi válság miat meggyengült hadsereg nemzetközi képzésére, felszerelésére és finanszírozására is.

 

20:15

A Hezbollah vezetője elárulta, hogy mikor hagynak fel Izrael támadásával

A Hezbollah Izrael elleni tüzérségi támadásainak akkor lesz végük, amikor a Gázai övezet elleni izraeli műveleteknek – jelentette ki keddi tévés beszédében Haszan Naszrallah, a libanoni síita milícia vezetője. Naszrallah szerint a libanoni határ menti ellenségeskedés beszüntetését célzó diplomáciai erőfeszítések eddig nyilvánvalóan csak Izraelnek akartak kedvezni.

19:24

Német külügyminiszter: Izraelnek kötelessége a civil lakosság védelme

Izraelnek nemzetközi humanitárius jogi kötelezettsége a Gázai övezet déli területein élő civil lakosság védelme – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után tartottak.

Baerbock aggodalmának adott hangot az izraeli erők szárazföldi műveleteinek Rafah városára történő kiterjesztése miatt, és felszólította Izraelt a nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségek betartására. Hozzátette: a palesztin övezeten belülről már több mint egymillióan menekültek a déli Rafahba és térségébe, ők pedig nem tudnak köddé válni.

Baerbock az izraeli műveletek miatti lehetséges újabb menekülthullámra utalva azt mondta: most már közös a felelősség, hogy ne csak elméletben legyenek biztonságos területek és biztonsági folyosók, hanem a valóságban is. Hangsúlyozta, hogy több humanitárius segélyt kell eljuttatni a Gázai övezetbe.

18:12

Több tucat Hamász-tagra bukkant az izraeli hadsereg egy civil menedékhelyen

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a 646. tartalék ejtőernyős-dandár csapatai több tucat Hamász-tagot öltek meg vagy fogtak el a dél-gázai Hán Júnisz egyik civil menedékhelyén. A katonák egy folyosót hoztak létre, amelyen keresztül palesztin civilek ezreit evakuáltak az óvóhelyről.

A hadsereg közleménye szerint az óvóhelyen a Hamász kihasználta a menedéket kereső civil lakosságot és élő pajzsként használta őket – tudatta a The Times of Israel. 

Az IDF a civilek evakuálása közben talált rá a több tucat bujkáló Hamász-tagra, akiket vagy elfogtak, vagy semlegesítettek.

Továbbá, a 646. tartalék ejtőernyős-dandár több razziát is tartott a Hamász telephelyein, ahol újabb alagutakat tártak fel, és a terrorszervezethez köthető fegyvereket foglaltak le. 

17:12

Az olasz külügyminiszter szerint Izrael nem követ el népirtást, de nagyon közel áll hozzá

Izrael reakciója a palesztinok lakta Gázai övezetben aránytalan, és túl sok az olyan áldozat, akinek semmi köze a Hamász palesztin terrorista szervezethez, utóbbi viszont nem katonai akciót hajtott végre, hanem a zsidókat vadászta tavaly októberben, elindítva a mostani fegyveres konfliktust – hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter egy rádiós interjúban kedden.

Az olasz diplomácia vezetője úgy vélte, tévednek azok, akik népirtásról beszélnek a palesztin területen.

Ugyanakkor hangsúlyozta, Izraelnek el kell kerülnie a palesztin civil lakosság elleni megtorlást. Aránytalannak nevezte az izraeli ellenválaszt.

Izrael hibásan jár el, mivel túl sok civil áldozatot okoz, akiknek semmi köze a Hamászhoz. Célként a túszok kiszabadítását kell kitűzni és az erőszakos izraeli támadások leállítását

– mondta.

10:38

Újabb izraeli katonák haltak meg a Hamász elleni összeütközésekben – pokolgép végzett velük

Izrael nyilvánosságra hozta újabb három elesett katona nevét a Hamász elleni háború 130. napján, kedden. Az izraeli hadsereg (IDF) egy 36, egy 30 és egy 27 éves tartalékos katona halálát jelentette be reggel. 

Egy épületben elrejtett pokolgép végzett velük hétfőn Hán Junisztól keletre. Két további tartalékost súlyosan megsebesített a robbanószerkezet. 

Az IDF szóvivőjének tájékoztatása szerint a Gázai övezetben működő katonai erők az elmúlt napon az Hamász iszlamista terrorszervezet negyven tagját ölték meg. Emellett Hán Junisz körzetében fekvő házakban felrobbantottak két lőszerraktárat. 

Az izraeli külföldi hírszerző szervezet, a Moszad főnökének vezetésével kedden tárgyalódelegáció indul Egyiptomba a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítását célzó tárgyalásokra. A közvetítőkkel folyó megbeszélésen részt vesz William Burns, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) vezetője, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök és Abbász Kamal, az egyiptomi hírszerzés vezetője. 

izraeli háború Hezbollah Franciaország
Kapcsolódó cikkek