Sokan emlékeznek a fantasztikus Nobel-rendezvényünkre Karikó Katalinnal, amit többek között Jakab Ferenc virologus professzor moderált decemberben - kezdi megemlékezését a Facebook oldalán a stockholmi magyar nagykövetség. 

Jakab Ferenc (balra) moderálja a Karikó Katalinnal tartott rendezvényt Fotó: KARL GABOR / Embassy of Hungary, Stockholm

Mint írják, különleges pillanatok voltak, hogy Jakab professzorral, mint nemzetközi elismeréssel bíró pécsi tudóssal is megoszthattuk a Nobel-díjasok ünneplését. 

"Egy pillanat alatt a csapatunk tagjává vált, tudása, kedvessége lenyűgözött minket. Jakab Ferenc ma elhunyt, szívünkben mindig megőrizzük, nyugodjon békében" - tették hozzá.

Jakab Ferenc negyvenhat éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el. A professzor feladata volt a magyar koronavírus elleni vakcina kifejlesztése. A Világgazdaság is megírta, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus. Jakab volt a koronavírus-járvány alatt a kormány által felállított Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. Az akciócsoportot még 2020 márciusában állította fel a kormány azzal a céllal, hogy vakcinát fejlesszenek ki itthon a koronavírus ellen. A professzor a világjárvány idején a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjeként dolgozott. 

A Pécs Aktuál három, független forrásból úgy értesült, a professzor tragikus váratlansággal magánéleti okok miatt öngyilkos lett. Jakab Ferenc negyvenhat éves volt.