Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus. Jakab volt a koronavírus-járvány alatt a kormány által felállított Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. Az akciócsoportot még 2020 márciusában állította fel a kormány azzal a céllal, hogy vakcinát fejlesszenek ki itthon a koronavírus ellen. A professzor a világjárvány idején a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjeként dolgozott.

20240112 KaposvárJakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatójaFotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A Pécs Aktuál három, független forrásból úgy értesült, 

a professzor tragikus váratlansággal magánéleti okok miatt öngyilkos lett. Jakab Ferenc negyvenhat éves volt.

A koronavírus-járvány idején lett közismert kutató

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán megalapította a Virológiai Kutatócsoportot. A 2020-as magyarországi koronavírus-járvány idején Orbán Viktor miniszterelnök tíz akciócsoport felállítását jelentette be, az egyik a koronavírus-kutatócsoport volt, melynek vezetője a professzor lett. A csoport feladata volt a vírussal szemben hatékony vakcina kifejlesztése, majd Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 

Jakab Ferencet nevezte ki a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé is. A pécsi egyetem kutatói részt vettek egy új Covid-gyógyszer fejlesztésében is, ezzel párhuzamosan intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végeztek új terápiák azonosítására. Tavaly Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman mikrobiológus kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Később Jakab Ferenc is reszt vett Karikó Nobel-előadásán Stockholmban.

Jakab Ferenc alig egy hónapja még interjút adott a Sonline-nak. A professzor akkor azt mondta, hogy nagyot téved az, aki azt hiszi, a Covid–19 eltűnt, vagy vége van a járványnak. Jakab Ferenc szerint van, volt és lesz is koronavírus, csupán a tünetek változtak, de az óvatosságra most is szükség lenne. 

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06-80-820-111-es telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.