Svédország katonai missziót szervez a Vörös-tengerre, hogy ezzel támogassa az Európai Uniót a jemeni húszik elleni harcban. Kezdetben négy tisztet küldenek az uniós csapatokhoz, hogy részt vegyenek a polgári hajók védelmében.

Swedish armpatchArmpatch with swedish flag on the arm of a peacekeeping swedish ISAF-soldier in Afghanistan.
A svédek katonákat küldenek a Vörös-tengerre. Fotó: Getty Images

A svéd védelmi miniszter közölte, hogy első körben csak a négy tiszt utazik a térségbe, de nem zárta ki, hogy a későbbiekben fegyveres csapatokat is átcsoportosítsanak – olvasható a svéd sajtóban.

A kormány által szervezett katonai művelet az Aspides névre hallgat

– mondta a védelmi miniszter, Pal Jonson. Hozzátette, hogy egész Európa és így Svédország érdeke is, hogy az áruszállítás helyreálljon a Vörös-tengeren. Kiemelte, hogy a svéd gazdaság rendkívüli mértékben függ az exporttól, vagyis mindenképpen rendezni kell a fontos tengeri útvonalak helyzetét.

Hiába kerülik el a Vörös-tengert a hajók, ha máshol kalózok lesnek rájuk

Cseberből vederbe kerülhetnek a kerülő út mellett döntő óceánjárók, hiszen Afrika partjainál is bőven vannak veszélyek.

A Vörös-tengerre induló négy svéd tiszt különböző műveletekben vesz majd részt az európai csapatokkal. Hárman a görögországi parancsnokságon fognak dolgozni, a negyedik tiszt pedig egy hadihajóra lett beosztva. Az Európai Unióból Németország és Belgium van jelen egy-egy fregattal a Vörös-tengeren a britek és az amerikaiak mellett.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy a katonáik kizárólag az uniós egységekkel dolgoznak, az amerikai hadműveletekben nem vesznek részt.

A tisztek Vörös-tengerre vezényléséről a kormány saját hatáskörében dönthetett, azonban a fegyveres csapatokról kizárólag a svéd parlament, a Riksdag hozhat döntést. A törvényhozás vélhetően hamarosan szavazni fog erről a lépésről, azonban nincs garantálva az indítvány sikere. A szociáldemokraták korábban már jelezték, hogy nem támogatják a katonai műveleteket a Vörös-tengeren, mivel véleményük szerint ezzel Svédország egy nagyobb háborúba keveredhet. A kormány döntését csak akkor támogatják, ha garanciát kapnak rá, hogy a katonák nem fognak együtt dolgozni az amerikaiakkal.