A csádi ellenzék azzal vádolta megz ország kormányát, hogy megölte a Szocialista Párt Határok Nélkül (PSF) vezetőjét, Yaya Dillot - közölte az AFP. „Ez egy tervezett gyilkosság” – mondta Rakhis Akhmata, a csádi Demokratikus Megújulás Pártjának vezetője. Max Loalngar, a Vaquit Tama ellenzéki civil platform koordinátora "undorító és elfogadhatatlan bűncselekménynek" nevezte Dillo halálát.

Concept,Of,The,Political,Situation,In,Tchad,With,A,Damaged
Fotó: LukeOnTheRoad

Február 28-án arról a Világgazdaság is arról számolt be, hogy egy csapat katona a csádi főváros, N'Djamena elnöki palotája felé tart, és megpróbálta átvenni az irányítást. A város szemtanúja volt a Mahamat Idrissou Déby átmeneti elnökhöz kötődő csádi fegyveres erők és a Yaya Dillo által vezetett ellenzéki Szocialista Párt Határok Nélkül (PSF) összecsapásának. A hatóságok a pártot okolták a támadásért. A kormányerők ezután megrohamozták a PSF főhadiszállását.

Az átmeneti elnök később elrendelte az összes PSF-aktivista letartóztatását . Hangsúlyozta, hogy haladéktalanul le kell tartóztatni ennek az elítélendő cselekménynek az elkövetőit, függetlenül attól, hogy kik és milyen pozíciót töltenek be.

Február 29-én N'Djamena Legfelsőbb Bíróságának ügyésze, Oumar Mahamat Kedelaye megerősítette Dillo halálát a kormányerők által a párt székháza ellen levezénylett támadás következtében. A támadásban több tucat ember meghalt és megsebesült. Az ügyben 26 embert is letartóztattak. A csádi helyzet súlyosbodása a közelgő elnökválasztás hátterében következett be, amelynek első fordulóját május 6-ára írták ki. A puccskísérlet pár órával a választások kiírásáról szóló hírek után tört ki. 

A Száhel-övezet utolsó bástyája

A Száhel-térségben folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, egyre távolabbinak tűnik Mohamed Bazoum elnök hivatalba történő visszatérése és az alkotmányos rend helyreállítása Nigerben és Csád volt lényegében az utolsó még stabilnak mondható ország az övezeten belül. Mindez pedig komolyan veszélyezteti az európai biztonsági helyzetet is, hiszen a Száhel-övezet könnyen válhat újra tömeges migrációs hullámok forrásává.

Magyarország is érdekelt a térség stabilitásának megőrzésében

Magyarország igen széles körű együttműködési programot indít Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, s ezáltal a migráció kiváltó okainak kezelése céljából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. A tárcavezető a csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy a világ jelenleg a veszélyek korában él, és ezen válságok egy jelentős része a súlyosbodó terrorizmushoz kötődik, aminek pedig köze van a tömeges illegális bevándorlási hullámokhoz is.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy az EU-val szorosabb együttműködésre kész és a terrorizmus ellen jelentős erőfeszítéseket tevő Csád a száheli térségben kivételes stabilitással rendelkezik. "Ezért úgy döntöttünk, hogy a száheli régió stabilitásának elősegítése, s az Európába irányuló migrációs hullámok visszaszorítása érdekében széles körű együttműködési programot indítunk Csáddal (...) A célja ennek, hogy a biztonsági helyzetet Csádban és a Száhel-övezetben javítsuk, hozzájáruljunk a gazdaság fejlődéséhez, így a migráció kiváltó okait a lehető legnagyobb mértékben kezelni tudjuk" - sorolta. Bejelentette, hogy Magyarország diplomáciai képviseletet hozott létre N'Djamenában, ahova március közepén megérkezik az ideiglenes ügyvivő. Emellett még januárban felállították a regionális fejlesztési és humanitárius központot, amely a humanitárius és a gazdasági támogatási programokat koordinálja. Tájékoztatása szerint félmilliárd forintnyi értékben segítették a menekültellátási rendszer fejlesztését, és orvosmissziókat is indítottak gyógyszeradományokkal az egészségügyi ellátás javítása érdekében. Továbbá 600 millió forintos keretösszeggel agrárfejlesztési programokba kezdtek az országban. Aláhúzta: emellett tárgyalások folynak egy 150 millió dolláros keretösszegű kötött segélyhitel-program megindításáról a magyar vízipari vállalatok jelenlétének fokozása céljából, amelyek hozzájárulhatnának a szektor modernizáláshoz, hogy mindenki hozzáférhessen a tiszta, egészséges ivóvízhez.