Közélet

Az izraeli háború 129. napja – Újabb két túszt szabadított ki az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg hétfőre virradóra kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt.

Az izraeli hadsereg (IDF) közleménye szerint a hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri egységekkel közösen indított művelete során szabadította ki a 60 éves Simon Marmant és a 70 éves Louis Hare-t.

Fotó: AFP

Mindeközben a hadsereg légicsapást intézett a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városa ellen. Az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szerint az akciónak mintegy száz halálos áldozata van.

A véres harcok továbbra is dúlnak, a Gázai övezet legdélibb városát, Rafahot érő légicsapások legalább 44 ember halálát okozták, miközben a térségben menedéket kérő, több mint egymillió civil már a teljes körű izraeli szárazföldi offenzíva lehetőségére készül.

Miközben az izraeli erők az elmúlt négy hónapban folyamatosan dél felé terjesztették ki szárazföldi hadműveleteiket a Hamász elleni háborújuk során, Rafah – amely az egyiptomi határon található, és a háború előtt mintegy 280 ezer ember otthona volt – az utolsó, viszonylag biztonságosnak mondható menedékhelyévé vált a lakosság több mint felének.

 

22:04

Túszokat mentett az izraeli hadsereg Rafahban

Az izraeli hadsereg (IDF) kiszabadított két izraeli-argentin túszt, akiket a Hamász tartott fogva Rafahban. A mentőakció közben 74 palesztin halt meg a dél-gázai városban, ahol körülbelül egymillió civil keresett menedéket a hónapok óta tartó bombázások elől. Az izraeli hadsereg, a Shin Bet biztonsági szolgálat és egy különleges rendőri egység közösen szabadította ki a 60 éves Fernando Simon Marmant és a 70 éves Louis Hare-t – közölte az IDF. 

19:25

ENSZ: Rafah katonai megszállása a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentené

Az izraeli hadsereg körülbelül 40 csapást hajtott végre az egyiptomi határnál lévő Rafah városában, az ENSZ pedig óva intette őket a teljes katonai megszállástól, mondván, az sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

17:13

Fokozódik a feszültség: Egyiptom növeli csapatai számát a gázai határnál

Fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el és megnövelte a biztonsági erők jelenlétét a Gázai övezettel közös határszakaszán Egyiptom, valamint intenzívebb járőrözést is elrendelt, különösen a rafahi és a Kerem Salom-i határátkelőknél – mondta több szemtanú és a biztonsági erők egy tisztviselője hétfőn a DPA német hírügynökségnek.

15:13

Vérfürdő kezdődhet Rafah városban, ha nem evakuálják az oda menekült civileket

Már több tucat ember meghalt a Gáza és Egyiptom határán lévő Rafah városban az izraeli légicsapásokba. Az igazi katasztrófa még csak most kezdődhet, hiszen az IDF hamarosan bevonul a városba felszámolni az ott lévő Hamász állomásokat. Tel-Aviv felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy kezdjék el evakuálni a civileket Rafahból. Az izraeli háború kirobbanása rengeteg civil menekült a határvárosba, legalább 1,4 millió embert kellene kimenekíteni.

13:29

Az amerikai megtorló bombázások óta először támadtak teherhajóra a jemeni húszik a Vörös-tengeren

Az Iránhoz kötődő jemeni húszik hétfőn arról számoltak be, hogy célba vettek egy teherhajót a Vörös-tengeren – közölte a Reuters. A jemeni Ansar Allah mozgalom emberei rakétákkal támadták meg a Star Iris nevű hajót a Vörös-tengeren. A csoport katonai szóvivője, Jahia Szarí egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy a hajó amerikai, de a tengeri hajózás nyomkövetői szerint a Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő hajó görög tulajdonban van. 

12:08

Borrell szerint folytatni kell a humanitárius munkát Gázában

11:34

A Hezbollah és az Iszlám Dzsihád összehangolt ellentámadásra készül

Izrael folytatja a Gázai övezet felperzselését, miközben a Hamász alig tud ellenállást kifejteni. A Hezbollah és az Iszlám Dzsihád vezetői összeültek, hogy egy lehetséges ellentámadásról tárgyaljanak.

10:49

Sok halálos áldozata van a rafahi izraeli légitámadásnak

Legkevesebb 50, más források szerint csaknem 100 halálos áldozata van a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen hétfőre virradóra intézett izraeli légitámadásnak. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője a sajtónak azt mondta, egyelőre 48 halottról tudni, a WAFA palesztin hírügynökség azonban mintegy 100 halottról – köztük sok nőről és gyerekről – adott hírt.

 

izraeli háború túsz Hamász
Kapcsolódó cikkek