Közélet

Az izraeli háború 134. napja – Több száz Hamász-tagot tartóztatott le az izraeli hadsereg a Nasszer-kórházban

Az izraeli hadsereg pénteken ostromolta meg a Nasszer-kórházat, ahol azóta több száz, terrorizmussal gyanúsított embert tartóztattak le. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az izraeli csapatok pénteken megostromolták a Hán Júniszban lévő Nasszer-kórházat, ahol számos Hamász-fegyverest is elfogtak. Az izraeli hadsereg (IDF) nyilatkozata szerint a különleges erők katonái továbbra is kutatnak a Hán Júniszban lévő Nasszer-kórházban, eddig több mint száz, terrorizmussal gyanúsított embert tartóztattak le. Az IDF szerint a Maglan és az Egoz egység erői több terroristát is megöltek a kórház külterületén.

Fotó: AFP

Az ostrom okozta áramhiány következtében több beteg életét vesztette a kórházban, a Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint négyen.

A harcok folytatódnak Hán Júnisz többi területén is, a 7. páncélos dandár vezette csapatok több épületet is elfoglaltak, ahol fegyverkészleteket foglaltak le, melyekben több robbanószerkezet, gránátok és Kalasnyikov puskák voltak – írja a The Times of Israel.

A térségben tartózkodó csapatok több légicsapást mértek a Hamász-erőkre, köztük három terroristára, akik rakétákat próbáltak kilőni.

Ezenkívül egy ejtőernyős csapat megölt egy terrorsejtet közelharcban, valamint Gáza középső részén is voltak összecsapások, ahol a Nahal-katonák megöltek több Hamász-tagot.

Az izraeli sajtó arról is beszámolt, hogy éjszaka Szíriából, a Golán-fennsík felé indított rakétákra válaszul tüzérségi tűz alá vették a rakéták indításának helyét. Az ellenséges lövedékek nem izraeli területen csapódtak be. Ezenkívül az IDF harci gépei eltalálták a szíriai hadsereg Mahajjah térségében lévő lőszerraktárát. A határon zajló összecsapásokban eddig hat civil vesztette életét az izraeli oldalon, valamint tíz hivatásos vagy tartalékos IDF-katona. Szíriából is több támadás történt, melyeket eddig sérülés nélkül sikerült kivédeni.

 

 

19:18

Palesztinpárti tüntetők lepték el London utcáit

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett és a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett. Hetek óta ez volt messze a legnagyobb palesztinpárti tüntetés a brit fővárosban.

17:39

Antony Blinken: minden arab ország őszintén be akarja vonni Izraelt a régióba

A következő hónapokban rendkívüli alkalom nyílik Izrael számára, hogy rendezze kapcsolatait arab szomszédaival – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián, hangsúlyozva egyúttal egy palesztin állam létrehozásának szükségességét.

17:38

Ismét rakétákkal támadta a Hamász Izraelt - Jól működött a Vaskupola

A Hamász egyik tagja több rakétát is indított Gáza északi részéről, az izraeli hadsereg viszont még időben reagált és semlegesítették a támadót. A rakétákat a Vaskupola sikeresen elfogta.

16:31

A Hamász teljes fegyverszünetet követel és Izraelt hibáztatja az előrehaladás hiányáért

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Izraelt hibáztatja azért, mert nem halad előre a gázai fegyverszüneti egyezmény megkötése – áll a terrorszervezet közleményében. Haníje hozzátette, hogy a Hamász „nem fogad el kevesebbet, mint az agresszió teljes leállítását, a megszálló hadsereg kivonását Gázából és az igazságtalan ostrom feloldását”.

13:06

Videóval bizonyítja Izrael, hogy az ENSZ emberei is részt vettek a háborút kiváltó terrortámadásban

Az izrael által pénteken közzétett információk szerint az ENSZ egyik segélymunkását videóra vették aznap, amikor részt vett az október 7-i merényletekben. A felvételen az látszik, hogy a Kibbutz Beeriben lelőtt egyik izraeli férfi ernyedt testét beemeli egy autóba, és elhajt vele.

izraeli háború Izrael kórház Hamász Libanon
Kapcsolódó cikkek