Közélet

Az USA szerint sikeresek voltak az iraki és a szíriai légicsapásai

Az amerikai fegyveres erők több mint 85 célpontot találtak el az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok hét létesítményében.

Az amerikai kormányzat szerint sikeresek voltak az Egyesült Államok pénteki légicsapásai Irak és Szíria területén – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombat hajnalban. Hozzátette: „A védelmi minisztérium az okozott károk felmérésének kezdeti szakaszában van, de úgy gondoljuk, hogy a támadások sikeresek voltak. Jelenleg nem tudjuk, hogy hány fegyveres halt meg vagy sebesült meg.” A védelmi minisztérium egyik tisztségviselője szerint „a célpontokat úgy választották ki, hogy azok gyengítsék és aláássák az iráni Forradalmi Gárda és az általa finanszírozott és támogatott csoportok képességeit”.

White House Press Press Briefing By Press Secretary Karine Jean-Pierre And NSC John Kirby
Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) szóvivője, John Kirby. Fotó: NurPhoto via AFP

John Kirby elmondása szerint az amerikai fegyveres erők több mint 85 célpontot találtak el az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok hét létesítményében. A hét létesítmény közül három Irakban, négy pedig Szíriában található. Megjegyezte, hogy a mintegy 30 percig tartó műveletben az amerikai repülőgépek több mint 125 precíziós irányítású lőszert használtak.

Kirby rámutatott arra, hogy a légicsapások parancsnoki és irányító központok, parancsnoksági épületek, hírszerző központok, rakéta- és drónraktárak, valamint  logisztikai központok ellen irányultak. „Ezeket a célpontokat úgy választották ki, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat” – tette hozzá.

Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok előzetesen értesítette az iraki kormányt a légicsapások terveiről. Előzőleg Joe Biden közleményt adott ki arról, hogy utasítására az amerikai hadsereg csapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában olyan létesítmények ellen, amelyeket az iráni Forradalmi Gárda, valamint a hozzá kapcsolódó fegyveres csoportok amerikai erők elleni támadásokra használnak.

Az amerikai légicsapás válasz volt a múlt hét végén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot ért dróntámadásra, amelyben három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta.

 

Egyesült Államok Irak Szíria iráni légicsapás
Kapcsolódó cikkek