Az amerikai harci gépek pusztító légicsapásokat mértek az iráni elit erők és azok megbízott csoportjai ellen ma este, bosszút állva a három amerikai katonát megölő dróncsapásért – közölte a Mirror portál.

Az Egyesült Államok légicsapás-sorozatot indított több tucat iraki és szíriai helyszín ellen, amelyeket az iráni támogatású milíciák használtak. Számos robbanás rázta meg a szíriai és iraki célpontokat, miközben a tervezett amerikai küldetés megkezdődött, olyan helyszíneket célozva meg, ahol Teherán csapatai és kapcsolt csoportjai vannak.

US, France, Britain launch strikes on Syria after alleged gas attack
Fotó: AFP

 A jelentések szerint több amerikai B1-es nehézbombázó hagyta el az Egyesült Királyságbeli Lakenheathet az esti órákban, röviddel azelőtt, hogy a csapások szíriai célpontokat értek.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közölte, hogy erői légicsapásokat hajtottak végre Irakban és Szíriában az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds erői és a hozzá kapcsolódó milíciacsoportok ellen. A légicsapásokat pénteken keleti idő szerint délután 4 órakor hajtották végre.

A közlemény szerint az amerikai katonai erők több mint 85 célpontot támadtak, beleértve a milíciához és a forradalmi gárda szponzoraikhoz tartozó „parancsnoki és irányítási műveleteket, központokat, hírszerző központokat, rakétáka-, valamint pilóta nélküli légijármű-tárolókat, valamint logisztikai és hadianyag-ellátási láncok létesítményeit”.  A légicsapások során több mint 125 precíziós lőszert alkalmaztak.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere nyilatkozatot adott ki, amelyben megerősítette, hogy az amerikai erők csapásokat mértek iraki és szíriai célpontokra. Közleménye szerint ez a válaszuk kezdete. Az elnök további lépéseket rendelt el az IRGC és a hozzá kapcsolódó milíciák felelősségre vonására az Egyesült Államok és a koalíciós erők elleni támadásaikért. Hozzátette: 

Nem keresünk konfliktust a Közel-Keleten vagy bárhol máshol, de az elnök és én nem fogjuk eltűrni az amerikai erők elleni támadásokat. Minden szükséges lépést megteszünk az Egyesült Államok, erőink és érdekeink védelmében.

Később az X közösségi oldalon Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is közzétette, hogy pénteken az ő utasítására az amerikai katonai erők olyan célpontokat mértek Irakban és Szíriában, amelyeket az IRGC és a hozzá tartozó milíciák az amerikai erők megtámadására használnak. Mint írta „Nem keresünk konfliktust a Közel-Keleten vagy bárhol máshol a világon. De mindazoknak, akik ártani akarnak nekünk: válaszolunk.”

Az amerikai katonai megtorló akció válasz a múlt hét végén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot, a Tower 22-es bázis ért dróntámadásra, amelyben három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. A támadásért Irán támogatását élvező iraki fegyveres csoportokat tesznek felelőssé. A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta. Az amerikai adminisztráció határozott választ ígért. A Fehér Házra komoly politikai és médianyomás helyeződött a támadás utáni napokban, hogy közvetlenül Irán ellen hajtson végre megtorló akciót.