James Cleverly brit belügyminiszter egy 31 millió font (14,2 milliárd forint) értékű csomagot jelentett be, amelynek a célja gondoskodni a parlamenti képviselők biztonságáról. A képviselői munkának nem része elfogadni és elviselni a fenyegetéseket, hangsúlyozta, arra utalva, hogy a gázai konfliktus miatt a tüntetők megfélemlítik az alsóház tagjait.

Palesztinbarát tüntetők a parlamentnél.
Fotó: AFP

A hónap elején palesztinbarát tüntetők gyűltek össze a konzervatív Tobias Ellwood házánál, a rendőrség pedig a figyelmeztette a képviselő családját, hogy „maradjon távol” az otthonától, mivel a hazatérésük „eszkalálhatná” a helyzetet, emlékeztetett a programról beszámolva a Sky News hírtelevízió internetes oldala.

Az egyik, neve elhallgatását kérő munkáspárti képviselő is majdnem kénytelen volt kihívni a rendőrséget, amikor a választókerületében verbálisan nekitámadt valaki, és 

azt üvöltötte az arcába, hogy „vér tapad a kezéhez” és elősegíti a népirtást.

Az incidens óta vigyáz, hogy a tömegközlekedési eszközökön mindig az ajtó mellé üljön, és korlátozza a találkozókat a választóival. „Úgy érzem, elég egy szikra, hogy az utcán kiabált kritikától tényleges erőszakig fajuljon a helyzet” – nyilatkozta a Reutersnek, amelynek tucatnyi más képviselői is hasonló fenyegetésekről számolt be.

Van képviselő, aki már csak golyóálló mellényben találkozik a szavazókkal.
Fotó: AFP

Vannak közülük, akik már golyóálló mellényt viselnek a választóikkal tartandó találkozókon, vagy ezt tervezik, mások biztonságos szobát alakítanak ki az otthonukban.

Az alsóház elnöke is 

a képviselők biztonságára hivatkozott, amikor szakítva a hagyományokkal két ellenzéki és egy kormányjavaslatot is szavazásra bocsátott

az Izrael és a Hamász közötti háborúval kapcsolatban. Biztosítani akarta ugyanis a törvényhozók számára a lehetőséget, hogy válasszanak a gázai tűzszünet támogatása, a tartózkodás, illetve aközött, hogy a saját pártjuk mellett vagy ellen szavazzanak.

A csomag előterjesztésekor a belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a „kormány minden lehetséges lépést megtesz azoknak az embereknek, folyamatoknak és intézményeknek a védelméről, amelyektől a demokráciánk függ”.

Az alsóház elnöke is a képviselők biztonsága miatt szakított a hagyományokkal.
Fotó: AFP

A belügyminisztérium jelentősen kibővíti a rendőri intézkedések keretében jelenleg a politikusoknak nyújtott támogatást, például közvetlen rendőrségi kapcsolattartót biztosít a számukra. A pótlólagos finanszírozás azt is lehetővé teszi, hogy magán biztonsági szolgálatot fogadhassanak a nagyobb kockázatnak kitett képviselők, és bővítik belőle a helyi választott képviselőknek nyújtott kiberbiztonsági tanácsadást is.

Emellett növelik belőle Angliában és Walesben járőröző rendőrök számát, hogy segítsenek kezelni az élesedő feszültséget a közvéleményben.

David Amess gyászszertartásán az akkori kormányfő, Boris Johnson is részt vett.
Fotó: AFP

A belügyminiszter egyeztet a rendőrfőnököket tömörítő tanáccsal is arról, mit lehet még tenni a képviselők biztonságának javítása érdekében.

A helyzet ugyan különösen kiéleződött mostanában, a képviselőket érő fenyegetés azonban nem új, az elmúlt nyolc évben két törvényhozó esett merénylet áldozatául, a munkáspárti Jo Cox és a konzervatív Sir David Amess. Olyanok is vannak, például a konzervatív Mike Freer, aki az észak-londoni irodája elleni decemberi támadás után úgy döntött, hogy nem indul újra a még idén tartandó parlamenti választáson.