Görögország az első keresztény ortodox többségű ország, amely legalizálta az azonos neműek házasságát. A parlament csütörtöki, 176-76 arányú szavazata után az azonos nemű párok is törvényesen fogadhatnak örökbe gyermeket – írta meg a BBC.

Fotó: Konsztantinosz Cakalidisz / AFP

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök azt mondta, hogy 

az új törvény bátran felszámol egy súlyos egyenlőtlenséget az országban. A törvény azonban megosztotta a Görögországot, az ortodox egyház hevesen tiltakozott az azonos neműek házassága ellen: az ellenzők tiltakozó gyűlést tartottak Athénban. 

A főváros Szintagma téren sokan transzparenseket állítottak ki, keresztet tartottak a magasba, és felolvastak a Bibliából. Az ortodox egyház feje, Jeromos érsek szerint az intézkedés „megrontja a haza társadalmi kohézióját”. A törvényjavaslat elfogadásához egyszerű többségre volt szüksége ahhoz, hogy a 300 fős parlamentben átmenjen. A  liberális-konzervatív Micotákisz kiállt a törvényjavaslat mellett, amihez az ellenzéki pártok támogatására is szükség volt. „Végre láthatóvá válnak körülöttünk azok az emberek, akik eddig láthatatlanok voltak, és velük együtt sok gyerek is megtalálja az őt megillető helyet” – mondta a kormányfő a parlamentben a szavazást megelőző vitában.

Az 27 tagállama közül 15 legalizálta az azonos neműek házasságát. Világszerte 35 országban engedélyezett. 

Görögország eddig lemaradt néhány európai szomszédja mögött, nagyrészt az egyház ellenállása miatt. Ez az első ország Délkelet-Európában, ahol engedélyezték a melegek házasságát.