Legalább tizenhét húszi fegyverest temettek el szombaton Jemenben – jelentette a Reuters a húszik által fenntartott Saba hírügynökségre hivatkozva. A hírügynökség tudósítása szerint a milícia tagjai azokban a légicsapásokban estek el, amelyeket az amerikai és a brit légierő intézett az Irán által támogatott fegyveresek ellen.

izraeli háború, húszi lázadók
Fotó: Mohammed Huwais / AFP

A húszik november 19. óta vetnek be robbanó drónokat és rakétákat a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen, válaszul Izrael gázai hadműveleteire. Ezek a bűncselekmények nem veszik el a jemeni emberek kedvét attól, hogy továbbra is támogassák testvéreiket a Gázai övezetben – írta a Saba a temetésről szóló tudósításában.

A jemeni húszi célpontok elleni légicsapások mellett – emlékeztet cikkében a Reuters – az Egyesült Államok és Nagy-Britannia visszahelyezte a milíciát a terrorista csoportok listájára, mivel utóbbi növeli az Izrael és a Hamász közti háború kiterjedésének a veszélyét a térségben. A húszik támadásai emellett jelentős károkat okoztak a nemzetközi hajózásban is, hiszen egyes vállalatok felfüggesztették a Vörös-tengeren áthaladó tranzitokat, és ehelyett a sokkal hosszabb, költségesebb Afrika körüli utat teszik meg.