Közélet

Ingyen adott gabonát afrikai államoknak Oroszország

Moszkva az ukrán gabonára kivetett blokádot kívánta ellensúlyozni az ingyen leszállított gabonával.

Oroszország teljesítette vállalását, és 200 ezer tonna gabonát juttatott ingyen hat afrikai országnak, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök megígérte – közölte kedd késő este Dmitrij Patrusev agrárminiszter.

A gabonából 50-50 ezer tonna jutott Szomáliának és a Közép-afrikai Köztársaságnak, míg 25 ezer tonnát kapott Mali, Burkina Faso, Zimbabwe és Eritrea – írja a Reuters.

Ripe Wheat Ready For Late Harvest In Chernihiv Region
Fotó: Getty Images

Putyin akkor ígért ingyengabonát az afrikai országoknak, amikor Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaalkuból, amely Törökország és az ENSZ közvetítésével jött létre Ukrajna és Oroszország között, lehetővé téve az ukrán gabona tengeri exportját. Noha 

a megállapodás sikeresen verte le a globális gabonaárakat, Putyin szerint azonban az ukrán kivitel nem azokba az országokba jutott el, amelyek a leginkább rászorulnak.

Patrusev kedden arról is tájékoztatta az elnököt, hogy az orosz gabonaexport 70 millió tonna lehet a 2023–2024-es mezőgazdasági évben, amely 2023. július 1-jétől 2024. június 30-ig tart. Ez meghaladja az előző évi, 66 millió tonnás értéket, amely 16,5 milliárd dollárt ért.

 

Ukrajna háború gabona Oroszország
Kapcsolódó cikkek